Synkurser

Härnösands folkhögskola anordnar kurser för dig som har en synnedsättning. Kurserna kan ge ökad självständighet i vardagen genom användning av olika hjälpmedel.

Här möter du många människor i en liknande situation med det gemensamt att alla har en synnedsättning. Kurserna är öppna för deltagare i alla åldrar. Vi vänder oss också till dig som har andra funktionsnedsättningar.

Vi samarbetar med syncentralerna och kommunerna i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Deltagare är välkomna från hela landet.

Kursutbud

På denna kurs kan du få inspiration och träna på punktskrift både i grupp och individuellt. Vi anpassar nivån efter individuella behov. Kursen återkommer regelbundet det ger möjlighet till repetition och fortsatt utveckling.
vecka 3, 8, 14, 19, 39, 47

Kursen riktar sig till personer med synnedsättning som antingen precis skaffat en Iphone och behöver hjälp att komma igång eller efter en tid behöver repetera de inbyggda hjälpmedlen. Kursen anpassas efter individuella kunskapsnivåer. Det blir både teori och praktiska övningar.
vecka 4, 12, 18, 23, 35, 43, 48

Kursen består alltid av en bokcirkel men i övrigt varierar innehållet efter årstid och vad som händer i närområdet. T. ex studiebesök, utflykter och föreläsningar. Det finns möjligheter att utbyta erfarenheter som tips och trix i vardagen. 
vecka 21, 50

Deltagarna på denna kurs får mer kunskap om sin synnedsättning och hur de kan fortsätta att leva självständigt i vardagen. Vi har fokus på att deltagarna inte är sin synnedsättning utan en person med många sidor. Kursen ger möjlighet att träffa andra personer i liknande situation att utbyta erfarenheter med.

Exempel på innehållet i del 1: ögats anatomi och sjukdomar, ledsagning, orientering och förflyttning, ergonomi och så kallade synidrotter. Vi lagar mat tillsammans med fokus på att visa och använda bra och nödvändiga ADLhjälpmedel. Hur man kan läsa på olika sätt, både genom att lyssna och förstora.
vecka 7, 1637

Exempel på innehållet i del 2: resor, syntolkning samt information om punktskrift. Deltagarna får möjlighet att träffa yrkesverksamma personer med synnedsättning i olika sammanhang. Det blir information om sociala rättigheter, fritidsaktiviteter, olika tekniska hjälpmedel och belysningsanpassning i hemmet.
vecka 11, 40

Detta är en kurs som vänder sig till dig med synnedsättning som är intresserad av vad du äter och vill påverka din hälsa. Vi går igenom näringsämnen, kroppskännedom, ergonomi och avslappningsövningar. Det blir ADL i köket, där vi visar och använder olika hjälpmedel. Vi bakar och lagar mat som ger mycket av liten insats, går att variera mycket och med enkla recept. Det blir även provsmakning av flera olika rätter.

En kurs i samverkan med SRF Västernorrland för dig som gillar olika aktiviteter i snö och att röra på dig. Vi åker skidor, går med snöskor och går igenom ledsagningsteknik. Kursen ger deltagarna med synnedsättning möjlighet att prova på friskvård i fjällmiljö.
vecka 5

En friskvårdskurs i samverkan med SRF Västernorrland som ger personer med synnedsättning möjlighet att upptäcka friluftslivets aktiviteter. Till exempel isfiske på fjällsjöar och snöskogång.
vecka 13

I samverkan med SRF Västernorrland. Genomgång av de vanligaste skärmläsningsprogram som idag finns, deras för- och nackdelar. VoiceOver, appar och tillgängligheten. Genomgång av olika appar som underlättar vardagen. Hur klarar man som blind av att kontrollera layout och göra en, även för den som är fullt seende, njutbar uppställning av ett dokument? Individuella övningar följer efter den gemensamma genomgången.
vecka 1941

Vi reser tillsammans i en stor buss. Resmålen varierar inom Sverige. Kursen erbjuder trevlig samvaro och goda exempel på synanpassning. Erfarna ledsagare medföljer.
vecka 26

Kalender

Vecka 3
17-19 januari: Punktskrift

Vecka 4
24-26 januari: Packa upp din Iphone

Vecka 5
29 januari-2 februari: Friskvård i Åre i samverkan med SRF Västernorrland

Vecka 7
13-17 februari: Infokurs del 1

Vecka 8
21-23 februari: Punktskrift

Vecka 11
13-17 mars: Infokurs del 2

Vecka 12
21-23 mars: Packa upp din Iphone

Vecka 13
26-30 mars: Fjällfiske i samverkan med SRF Västernorrland

Vecka 14
3-5 april: Punktskrift

Vecka 16
17-21 april: Infokurs del 1

Vecka 18
2-4 maj Kom och packa upp din Iphone

Vecka 19
8-10 maj Punktskrift

Vecka 19
12-14 maj: Fördjupad data/Iphone i samverkan med SRF Västernorrland

Vecka 21
23-25 maj: Natur och kultur

Vecka 22
29 maj-2 juni: Infokurs del 2

Vecka 23
7-9 juni: Kom och packa upp din Iphone

Vecka 26
27-30 juni: Sommarresa i samverkan med SRF Västernorrland

Vecka 35
29-31 augusti: Packa upp din Iphone

Vecka 37
11-15 september: Infokurs del 1

Vecka 37
16-17 september: Samverkanskurs SRF Västernorrland

Vecka 39
26-28 september: Packa upp din Iphone

Vecka 40
2-6 oktober: Infokurs del 2

Vecka 41
13-15 oktober: Fördjupad data/Iphonekurs

Vecka 43
24-26 oktober: Punktskrift

Vecka 47
21-23 november: Punktskrift

Vecka 48
28-30 november: Packa upp din Iphone

Vecka 50
12-14 december: Vardagskultur

En man läser punktskrift med sina händer.

Anhörigutbildning

Du har möjlighet att ta med dig en familjemedlem eller någon annan närstående på kursen. Anhöriga deltar på samma villkor som du själv.

Mat och logi

Du bor med helpension i enkelrum med egen dusch och toalett. Vi har också dubbelrum. Folkhögskolans lokaler är anpassade även för personer med rörelsenedsättning, hörselnedsättning och allergier.

Studier på långa kurser

Skolans långa utbildningar är naturligtvis öppna för dig som har en synnedsättning. Studierna kombineras då med individuellt anpassad synrehabilitering.

Film om vår informationskurs kring anpassning, hjälpmedel och aktiviteter i dagligt liv.
Film om synkurserna. Deltagare berättar om sina upplevelser.

Information och ansökan

En kurs pågår i regel 3–5 dagar.

Du betalar endast en egenavgift på 150 kr per dag.

 

Gunilla Loncar
0611-55 85 37
073-087 89 77
gunilla.loncar@hfs.se

Jozo Loncar
0611-55 85 45
jozo.loncar@hfs.se

Ann-Charlotte Vallanger
Utbildningsledare
073-087 90 13
ann-charlotte.vallanger@hfs.se

Anmälan
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.