Fred, ickevåld, ledarskap

Vill du ha erfarenhet av internationellt fredsarbete? Skulle du vilja stärka din förmåga att agera i din vardag eller bidra till konstruktiv konflikthantering på jobbet? Då är det här en utbildning för dig! En kurs i strategiskt fredsarbete och konflikthantering med fokus på Palestina och Israel.

Ansökan för hösten 2023 är öppen!

Kursen innehåller en studieresa till Palestina och Israel.

Kursen ges i samverkan med Kristna Fredsrörelsen och Bilda

Kursen ger dig förmågan att använda konkreta verktyg och strategier för förändringsarbete. Du får djupa kunskaper om situationen i Israel och Palestina och ett brett kontaktnät av fredsorganisationer och ickevåldsaktivister.

Under och efter kursen får du kompetensen och möjligheten att utbilda andra i ickevåld och sprida engagemanget för ickevåld som förändringskraft. Detta kan till exempel ske genom workshops, utställningar och studiecirklar eller annan typ av informationsarbete.

Kursen är steg ett till att bli Diplomerad Ickevåldstränare hos Kristna Fredsrörelsen.

 • Strategiskt ickevåld
 • Ickevåld och ledarskap
 • Israel och Palestina – kultur, religion och konflikten
 • Förståelse av konflikters dynamik
 • Mänskliga rättigheter
 • Intersektionalitet 
 • Deltagaraktiv pedagogik
 • Klimat och fred

  Fältstudier i praktiskt fredsarbete i Palestina och Israel (resa ca 10 dagar).
  Aktivt arbete för fredliga och inkluderande samhällen (mål 16, agenda 2030).

Studieresa

Vi reser till Palestina och Israel i november eller när tillfälle ges!* Det blir en givande och intensiv resa där vi lär av andra och varandra.

Under vår resa träffar vi organisationer, rörelser och människor som på olika sätt engagerat sig för fred. Vi hinner med mycket både historiskt och kulturellt samt dagsaktuellt och politiskt. Vi rör oss på landsbygd och i städer, både i och utanför turiststråk. Resan blir ca 10 dagar lång. Vi samverkar med lokala fredsorganisationer, gör studiebesök och håller workshops.

*Om det inte finns möjlighet att resa enligt ordinarie plan kommer vi erbjuda kursdeltagare resa när tillfälle ges.

Beräknad kostnad för studieresan är ca 12 500kr. I priset ingår flyg tur och retur Arlanda, enkelt boende samt en del lokala transporter. Kostnader för mat och personliga utgifter tillkommer. Observera att priset är en uppskattning och kan komma att justeras utifrån faktorer som ändrad valutakurs, tillgång på boende eller andra omständigheter.

Samarbetspartners

Kursen ges i samverkan med Kristna Fredsrörelsen och Bildas studiecenter i Jerusalem.

Information och ansökan

Längd
1 termin distans
Studietakt
50 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå (A2)
Ansök senast
2023-04-30

Löpande antagning i mån av plats efter sista ansökningsdag. Ansökningar behandlas i den ordning de kommer in.

Treårigt gymnasium (eller motsvarande kunskaper, t ex från folkhögskola). Arbetslivserfarenhet är ett plus. Till din ansökan bifogar du ett personligt brev där du berättar varför du söker kursen.

Start 2022: 29 augusti 2022 – 13 januari 2023
Start 2023: 28 augusti 2023 – 14 januari 2024

Tre obligatoriska kursträffar i Härnösand torsdag (12:00) till lördag (12:00).

Träff 1: 8-10 september
Träff 2:14-16 oktober (Umeå)
Träff 3: 8-10 december

Under första halvan av november (v. 45 – 47)

Grundavgift 500 kr (300 kr för distanskurs) erläggs i samband med bekräftelse på erbjuden studieplats. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Grundavgiften återbetalas ej.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Litteratur, studieresa (se kursbeskrivningen) som inbegriper administrativa kostnader för skolan när det gäller resan samt extra reseförsäkring. Du kan bo på skolans studenthem till specialpris vid de obligatoriska träffarna. Vid kursträffen i Stockholm ansvarar deltagarna för boende.

 

 

Jonatan Ericsson Sjöman
Kursansvarig
072-235 77 55
0611-55 85 09
jonatan.ericsson.sjoman@hfs.se

Ansökan HT 23
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.