Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik

Som elev får du stora utvecklingsmöjligheter genom generöst med individuella lektioner och många renodlade folkmusikämnen.

Folk music (Information in English)

Här ges ett unikt tillfälle att studera för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna på sina respektive instrument; Emma Ahlberg Ek – fiol, Ulrika Bodén – sång, Daniel Ek – gitarr/sträng, Emma Härdelin – sång och Niklas Roswall – nyckelharpa. Spelar du något annat instrument och vill söka så kontakta oss, det finns en bred kompetens i Härnösand/Sundsvall med bl a Nordiska Kammarorkestern.

Folkmusiklinjen på Kapellsberg erbjuder ett schema fyllt av renodlade folkmusikämnen som ger god kunskap och stora utvecklingsmöjligheter i genren. Lärarna är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter, både musikaliskt och yrkesmässigt. Du får under läsåret hela 25 timmar individuell undervisning, en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med individuell studieplanering. Möjligheten till individuell studieplanering finns även första året. 

Folkmusiklinjen på Kapellsberg har ett rikt utbud av ämnen som ger en god grundutbildning i musik. Lärarna är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter musikaliskt och yrkesmässigt. Du får en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med individuell studieplanering. Möjligheten till individuell studieplanering finns även första året.

Vår förhoppning är att vi kan ses på plats hösten 2021 men om coronaläget inte tillåter det genomförs utbildningen med distansundervisning (Zoom). Men så snart det är möjligt återgår vi till att ses på skolan istället. För de elever som vill går det bra att bo på skolan ändå och vara i en familjekarantän tillsammans. Då kan man undervisas i grupp i klassrummet men övriga elever och lärare är med på Zoom. Under senaste året har vi i perioder fått bedriva distansundervisning och all undervisning har genomförts enligt schemat även då, såväl i grupp som individuellt. 

 • Låt- och visutlärning 
 • Individuella lektioner huvud- och biinstrument 
 • Folkmusikensemble, även sångensemble 
 • Folkmusikarrangering 
 • Vallmusik 
 • Folkmusikhistoria 
 • Seminarium 
 • Arkivprojekt
 • Musikerkunskap
 • Folklig dans
 • Gästlärare
 • Målbok
 • Gruppledning
 • Gehör 
 • Satslära

Under läsåret får vi besök av olika gästlärare som undervisar i låtspel/sång samt håller i seminarium.

Tidigare år har vi bland annat besökts av Kajsa ”O’tôrgs-Kaisa” Abrahamsson, Jonas Brandin, Christian Cuadra, Per Gudmundsson, Magnus Gustafsson, Emma Härdelin, Mia Marine, Ale Möller, Anders Norudde, Sara Parkman, Susanne Rosenberg, Gunnar Stenmark och Kristine West. 

På Härnösands folkhögskola hålls även en distanskurs i folkmusik med sex kurshelger per läsår, dessa får även heltidseleverna vara med på. 

Vi har tidigare år bland annat besökts av Thomas Andersson och Markus Falck, Marie Axelsson, Mats Berglund, Mats Edén, Isak Eriksson och Magdalena Eriksson, Jonas Simonsson, Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson. I samband med kurshelgerna hålls även en offentlig konsert med gästlärarna följt av en dans- och spelkväll.

Folkmusiklärare

Daniel Ek
Är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson, Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Emma Ahlberg Ek
Kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med sin egen folkmusikaliska uppsättning av fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.

Emma Härdelin
Är uppvuxen i Kluk i Jämtland och Delsbo i Hälsingland. Som född i en folkmusikfamilj och den Härdelinska traditionen började Emma tidigt med vissång och fiolspel. Emma har studerat folksång för Maria Röjås på Malungs folkhögskola och tillhör nu en av våra allra mest uppskattade folksångerskor. Hon har varit verksam och turnerat runt om i världen i grupperna Garmarna och Triakel sedan tidigt nittiotal. 

Niklas Roswall
Kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marine. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. Niklas är också kursledare för folkmusikutbildningarna på Kapells.

Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum i Ångermanland bor hon nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter, vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar med bla trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare.

Kurserna i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 

Folkmusikkurserna samarbetar även med intilliggande Västernorrlands museum.

Information och ansökan

Längd
1 år med möjlighet att söka ett andra år.
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2022-06-13

I din ansökan ska du beskriva din musikaliska erfarenhet och färdighet samt vilket/vilka instrument du spelar. Antagningsproven består av en video. Maila ett personligt brev samt en länk till videon till niklas.roswall@hfs.se.

Provet ska innehålla tre olika sånger eller låtar. Sedan ringer vi upp och gör en kort intervju om din målsättning med utbildningen, önskemål, tidigare erfarenheter etc.

 

Tors 7 april är undervisningen öppen för alla. Kl 9-12 blir det visutlärning med Emma Härdelin och kl 13-16 håller Daniel Ek i låtutlärning.
Fre 8 april är prova på-dag, endast för er som är intresserade av att söka utbildningen. Då undervisar Emma Ahlberg Ek på förmiddagen och Göran Månsson på eftermiddagen.
Lör 9 april kl 13 blir det sedan rundvandring på skolan och information med kursledaren Niklas Roswall, följt av prova på-undervisning kl 14:30-16:30. Obligatorisk anmälan till niklas.roswall@hfs.se Medverkan är gratis och det är möjligt att vara med en eller flera dagar.
Om ni vill övernatta har skolan rum, de bokas separat: hfs.se/bo-hos-oss

Frågor och information: niklas.roswall@hfs.se

 

Grundavgift 500 kr erläggs i samband med bekräftelse på erbjuden studieplats. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Grundavgiften återbetalas ej.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

HT 2022: 29 aug – 16 dec
VT 2023: 9 jan – 16 juni

Undervisningen bedrivs på svenska och man måste därför förstå svenska hjälpligt för att kunna tillgodogöra sig den.

Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

Ansökan HT 22
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.