Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik

Som elev får du stora utvecklingsmöjligheter genom generöst med individuella lektioner och många renodlade folkmusikämnen.

Folk music (Information in English)

Här ges ett unikt tillfälle att studera för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna på sina respektive instrument; Emma Ahlberg Ek – fiol, Ulrika Bodén – sång/flöjt, Daniel Ek – gitarr/sträng, Emma Härdelin – sång/fiol och Niklas Roswall – nyckelharpa. Spelar du något annat instrument och vill söka så kontakta oss, det finns en bred kompetens i Härnösand/Sundsvall med bl a Nordiska Kammarorkestern.

Folkmusiklinjen på Kapellsberg erbjuder ett schema fyllt av renodlade folkmusikämnen som ger god kunskap och stora utvecklingsmöjligheter i genren. Lärarna är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter, både musikaliskt och yrkesmässigt. Du får under läsåret hela 25 timmar individuell undervisning, en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med individuell studieplanering. Möjligheten till individuell studieplanering finns även första året. 

 • Låt- och visutlärning 
 • Individuella lektioner huvud- och biinstrument 
 • Folkmusikensemble, även sångensemble 
 • Folkmusikarrangering 
 • Vallmusik 
 • Folkmusikhistoria 
 • Seminarium 
 • Arkivprojekt
 • Musikerkunskap
 • Folklig dans
 • Gästlärare
 • Målbok
 • Gruppledning
 • Gehör 
 • Satslära

Under läsåret får vi besök av olika gästlärare som undervisar i låtspel/sång samt håller i seminarium
Som exempel har vi tidigare besökts av bl a Kajsa ”O’tôrgs-Kaisa” Abrahamsson, Kristian Bugge, Christian Cuadra, Mats Edén, Per Gudmundsson, Magnus Gustafsson, Göran Månsson, Ale Möller, Anders Norudde, Sara Parkman, Maria Röjås, Désirée Saarela-Portin, Jonas Simonsson och Gunnar Stenmark.
På Härnösands folkhögskola hålls även en distanskurs i folkmusik med sex kurshelger per läsår, dessa får även heltidseleverna vara med på. 
Vi har under tidigare år bl a besökts av Isak Eriksson och Magdalena Eriksson, Siw Burman och Anders Hällström, Jens Comén, Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson, Thore Härdelin, Carina Normansson, Lena Willemark, trion I Fäälan samt de fasta folkmusiklärarna på Kapells. I samband med kurshelgerna hålls även en offentlig konsert med gästlärarna följt av en dans- och spelkväll.

Folkmusiklärare

Daniel Ek
Är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson, Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Emma Ahlberg Ek
Kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med en folkmusikalisk föreställning om fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.

Emma Härdelin
Är uppvuxen i Kluk i Jämtland och Delsbo i Hälsingland. Som född i en folkmusikfamilj och den härdelinska traditionen började Emma tidigt med vissång och fiolspel. Emma har studerat folksång för Maria Röjås på Malungs folkhögskola och tillhör nu en av våra allra mest uppskattade folksångerskor. Hon har varit verksam och turnerat runt om i världen i grupperna Garmarna och Triakel sedan tidigt nittiotal.

Niklas Roswall
Kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marine. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. Niklas är också kursledare för folkmusikutbildningarna på Kapells.

Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum i Ångermanland bor hon nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter, vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar bl a med trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare.

Kurserna i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 

Folkmusikkurserna samarbetar även med intilliggande Västernorrlands museum.

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
1 år med möjlighet att söka ett andra år.
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2024-06-09

Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

HT 2023: 28 aug – 15 dec
VT 2024: 8 jan – 14 juni

HT 2024: 26 aug – 20 dec
VT 2025: 13 jan – 13 juni

I din ansökan ska du beskriva din musikaliska erfarenhet och färdighet samt vilket/vilka instrument du spelar. Antagningsproven består av en video. Maila ett personligt brev samt en länk till videon till niklas.roswall@hfs.se. Obs, länken måste vara öppen, så att alla fem folkmusiklärarna kan titta.
Provet ska innehålla tre olika sånger eller låtar i svensk folkmusikstil, framfört solo. Om du spelar någon form av kompinstrument går det bra att använda backing track på en av låtarna. Sedan ringer vi upp och gör en kort intervju om din målsättning med utbildningen, önskemål, tidigare erfarenheter etc.

29 februari – 2 mars 2024 är ni varmt välkomna till skolan. Mer info och anmälan: https://fb.me/e/2vAYFLju2

Undervisningen bedrivs på svenska och man måste därför förstå svenska hjälpligt för att kunna tillgodogöra sig den.

Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte.

Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis kursmaterial och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Läs mer om studentboende

Du bekräftar din plats genom att:

 • Betala grundavgift på 500 kr via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
 • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Helén Lundquist-Dahlén
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

Ansökan HT 24
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.