Upptäck närområdet

Sommar och vinter i Härnösand

Härnösand, residensstad vid Bottenhavet i Västernorrlands län, erbjuder kultur- och friluftsaktiviteter sommar som vinter för alla åldrar. I tidningen Reseguidens omröstning 2021 utsågs Härnösand till en av de absolut bästa sommarstäderna i Sverige. Läs mer på kommunens hemsida.
Upplev Härnösand

Västernorrlands museum

På Murberget ligger vår granne Västernorrlands museum med utställningar, butik och kafé. Runt omkring finns hus och miljöer från 1800- och 1900-talet samlade i ett friluftsmuseum och en härlig utemiljö med flera platser att förtära eget fika på. Under sommaren finns kaniner, getter och höns och det är aktiviteter i flera av gårdarna. Gör gärna ett besök i den gamla kyrkan.
Västernorrlands museum
och Murbergets friluftsmuseum, Murbergsvägen 31

Fritidsbåtsmuseet

I den gamla tobaksfabriken (Tobaksmonopolet), tio minuters promenad från centrum, finns Fritidsbåtmuseet. Det är en del av Västernorrlands Museum och drivs tillsammans med Sjöhistoriska museet och Härnösands kommun. Öppet sommartid.
Fritidsbåtsmuseet, Fiskaregatan

Härnösands bilmuseum

Sveriges största bilmuseum ligger fyra-fem minuters promenad från Härnösands central. I en tidsresa från 1899 till 1990 hittar du 270 bilar i temahallar med raggarbilar, brandbilar, öststatsbilar, motorcyklar, mopeder, USA-bilar. Museet har även kafé. Öppet sommartid.
Härnösands bilmuseum, Djuphamnsvägen 4

Technichus

Tecnichus Science Center är besöksmålet för nyfikna och vetgiriga i alla åldrar! På två våningar blir komplicerad vetenskap enkel och rolig.
Technichus, Storgatan 11

Smitingen – havsbad och naturreservat

Med lokalbuss (sommartid), bil eller cykel tar du dig lätt till härliga Smitingen drygt en halv mil öster om centrum. Runt den inbjudande viken med sandstrand finns Smitingens spännande naturreservat med stigar, grottor och berg. Området är väl värt ett besök året runt!
Smitingen, vägbeskrivning pdf

Vårdkasen

På Vårdkasberget, inte långt från centrum, väntar ett panorama över Härnösand, bergen, skogarna och havet. Under vinterhalvåret kan du hyra skidor och välja bland olika nedfarter. Mellan åken kan du värma dig i kafeterian med eget fika eller köpa från serveringen.
Vårdkasen och Härnösands Alpina

Världsarvet Höga kusten

Ingen annanstans i världen är landhöjningen så stor som längs kusten mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Den dramatiska naturen med berg nära havet och en rik historia är därför ett världsarv enligt Unesco. Gör som besökare från många länder – upptäck Höga kusten. Och har du redan varit här så finns nya besöksmål att utforska. Samlad besöksinformation ges av Höga Kusten Turism på hemsida och i bemannad turistinformation sommartid på Hornöberget (vid Högakustenbrons norra fäste).
hogakusten.com

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.