Musiklinjen Kapellsberg

Tonsättarskola

Tonsättarskolan Kapellsberg är en av Sveriges främsta tonsättarutbildningar på folkhögskolenivå. Utbildningen ger dig möjlighet att utvecklas konstnärligt och fördjupa dina teoretiska kunskaper under handledning av lärare som är yrkesverksamma tonsättare.

Tonsättarskolan Kapellsberg har sin utgångspunkt i den nutida västerländska konstmusiken, och du får bekanta dig med både traditionella och moderna kompositionstekniker. Du får samarbeta med musiker och ensembler vilket ger dig viktig erfarenhet av hur det är att samarbeta med professionella musiker.

Tonsättarskolan erbjuder en grundkurs och en fördjupningskurs.

Grundkurs

Tonsättarskolans tvååriga grundkurs ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition. Här har du möjlighet att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter. 

Utbildningen grundar sig i den västerländska musiktraditionen, och har ett brett omfång som passar för dig som är öppen för all form av musikaliskt uttryck. Grundkursen förbereder dig för vidare studier på musikhögskolor eller för ett verksamt yrkesliv. Den passar även för dig som bara har ett intresse för komposition som du vill fördjupa dig i under två år.

Under utbildningen får du skriva för olika slags instrumentsättningar.

Du får även prova att skriva musik till spel och film, samt elektroakustisk musik.

Kursinnehåll

  • Komposition – individuell handledning, grupplektioner, föreläsningar och workshops
  • Musikteori – musiklära, harmonilära, satslära, kontrapunkt, gehör och formanalys
  • Musikhistoria – musikens utveckling och roll i samhället genom historien
  • Dirigering – slagteknik, ensembleledning, tolkning och verkanalys
  • Digitala verktyg – notskrivningsprogram, studioprogram, inspelning, virtuella instrument
  • Studiebesök – auskultation vid repetitioner, inspelningar och arbete bakom kulisserna

Under den tvååriga grundkursen kommer du att få arbeta med instrumentalmusikvokalmusikspelmusikmusikdramatikfilmmusik och elektroakustisk musik.

Du får regelbunden handledning, individuellt och i grupp, parallellt med lektioner i musikteori, gehör och musikaliskt hantverk. Vid sidan av den schemalagda undervisningen förväntas du komponera på projekt som du väljer själv eller i samråd med lärare.

Skolan tillhandahåller arbets- och övningsrum samt en musikstudio.

Din musik kommer att framföras av såväl andra studerande på musiklinjen som av yrkesmusiker och ensembler i regionen, bland annat Nordiska Kammarensemblen, en av regionens främsta ensembler.

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling? 

Tonsättarskolans fördjupningskurs ger dig möjlighet att fokusera på ditt eget skapande utifrån din egna musikaliska inriktning.

Kursinnehåll

Merparten av fördjupningskursen läses på distans, kompletterat med ett mindre antal lektioner varje termin på plats på Härnösands folkhögskola. Däremellan hålls kontakt med lärare via mejl, telefon och/eller videosamtal.

Kursinnehållet anpassas efter varje deltagares behov och önskemål och varierar i innehåll från år till år. Förutom egna moment kommer fördjupningskursens deltagare att medverka i en del gemensamma moment med grundkursens deltagare, men på en högre nivå.

Lärare

Jörgen Häll komponerar såväl orkester- och kammarmusik som elektroakustiska verk, ljudkonst samt musik för spel och film. Hans musik har spelats över hela världen och han har arbetat med ensembler som italienska Alter Ego, amerikanska Ensemble MISE-EN, Senzoku Gakuen Symphony Orchestra i Japan liksom Drottningholms Barockensemble, Norrbotten NEO, Gävle Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har studerat för bland andra Jan Sandström, Fredrik Högberg, Johan Ramström och Jaime Reis.

Jonas Söderman Bohlin har varit verksam som tonsättare sedan examen från Kungliga Musikhögskolan 1997. Hans produktion befinner sig huvudsakligen inom modern västerländsk konstmusik men han har även skrivit musik till filmer, som Hold Me Down och Steam of Life. Hans senaste större verk är den uppmärksammade operan Tristessa som hade premiär på Kungliga Operans stora scen hösten 2018. Han arbetar nu med att utveckla en ny modell för dur-/moll-harmonik, Chromatic Congruence.

David Saulesco är en tonsättare som rör sig ledigt mellan olika genrer och sammanhang. Han har studerat för bland andra Jan Sandström och Johan Ramström. Hans kritikerrosade musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika, som hans juloratorium och tonsättningen av Tomas Tranströmers Romanska bågar. Barnoperan Prins Pompom efter en saga av Alfhild Agrell hade bejublad premiär våren 2019. Han uppträder även som sångsolist och recitatör.

Peter Lyne grundade Musiklinjen Kapellsbergs tonsättarutbildning på 1980-talet och har sedan dess undervisat många internationellt framstående svenska tonsättare och musiker. Han har själv studerat för bland andra Edmund Rubbra, Ingvar Lidholm och Witold Lutosławski. Han har skrivit en mängd olika verk, bland annat en blockflöjtkonsert till Dan Laurin, en klarinettkonsert till Martin Fröst, sångcykeln Svalorna i katedralen, två symfonier och kantaten The Seasons.

Antagningskursen genomförs vanligtvis på plats vid Härnösands folkhögskola.

Med anledning av det rådande läget med covid-19 kan antagningskursen komma att hållas på distans. Praktisk information om antagningskursen kommer efter sista ansökningsdag, men förbered dig så gott du kan för båda scenarierna (antagningskurs på plats eller distans). 

Antagningskursen omfattar individuella och gemensamma kompositionslektioner, kortare kompositionsuppgifter, skriftliga prov i gehör samt musiklära och satslära, intervjuer med Tonsättarskolans lärare samt uppspel på eventuella instrument som du behärskar.

När du fyller i och skickar in din ansökan via länken ovan skall du bifoga ett personligt brev där du beskriver dig själv och din musik, vad du skulle vilja få ut av den här utbildningen och hur du föreställer dig att du ägnar dig åt komposition i framtiden.

I samband med din ansökan skall du även skicka in 3–5 st musikstycken som ger en så komplett bild som möjligt av vad för slags musik du skriver. Skicka in noter (om relevant) samt ljudfil i mp3-format. Om du gjort musiken i något av följande notprogram kan du gärna även skicka in filen från notprogrammet; Dorico, Sibelius eller MuseScore.

Skicka in ditt material senast onsdag 31 mars 2021 till kursledare Jörgen Häll, jorgen.hall@hfs.se.

Din ansökan behandlas först när du skickat in både ansökan och ansökningsmaterial.

Information och ansökan

Längd
2 år
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2021-08-25

Onsdag 31 mars 2021.
Kallelse skickas sedan ut till antagningskursen. Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

I stället för inträdesprov har vi antagningskurs med lektion och olika prov. Mer information finns längst ner på sidan.

Litteratur, studieresor samt en servicekostnad (1150 kr per termin).

Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

Ansökan HT 21
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.