Musiklinjen Kapellsberg

Tonsättarskola

Tonsättarskolan Kapellsberg är en av Sveriges främsta tonsättarutbildningar på folkhögskolenivå. Utbildningen ger dig möjlighet att utvecklas konstnärligt och fördjupa dina teoretiska kunskaper under handledning av lärare som är yrkesverksamma tonsättare.


Tonsättarskolan Kapellsberg har sin utgångspunkt i den nutida västerländska konstmusiken, och du får bekanta dig med både traditionella och moderna kompositionstekniker. Du får samarbeta med musiker och ensembler vilket ger dig viktig erfarenhet av hur det är att samarbeta med professionella musiker.

Tonsättarskolan erbjuder en grundkurs och en fördjupningskurs.

Grundkurs

Tonsättarskolans tvååriga grundkurs ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition. Här har du möjlighet att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter.

Utbildningen grundar sig i den västerländska musiktraditionen, och har ett brett omfång som passar för dig som är öppen för all form av musikaliskt uttryck. Grundkursen förbereder dig för vidare studier på musikhögskolor eller för ett verksamt yrkesliv. Den passar även för dig som bara har ett intresse för komposition som du vill fördjupa dig i under två år.

Under utbildningen får du skriva för olika slags instrumentsättningar. Du får även prova att skriva musik till spel och film, samt elektroakustisk musik.

Kursinnehåll

 • Komposition – individuell handledning, grupplektioner, föreläsningar och workshops
 • Musikteori – musiklära, harmonilära, satslära, kontrapunkt, gehör och formanalys
 • Musikhistoria – musikens utveckling och roll i samhället genom historien
 • Dirigering – slagteknik, ensembleledning, tolkning och verkanalys
 • Digitala verktyg – notskrivningsprogram, studioprogram, inspelning, virtuella instrument
 • Studiebesök – auskultation vid repetitioner, inspelningar och arbete bakom kulisserna

Under den tvååriga grundkursen kommer du att få arbeta med instrumentalmusik, vokalmusik, spelmusik, musikdramatik, filmmusik och elektroakustisk musik.

Du får regelbunden handledning, individuellt och i grupp, parallellt med lektioner i musikteori, gehör och musikaliskt hantverk. Vid sidan av den schemalagda undervisningen förväntas du komponera på projekt som du väljer själv eller i samråd med lärare.

Skolan tillhandahåller arbets- och övningsrum samt en musikstudio.

Du får möjlighet att få din musik framförd av såväl andra studerande på musiklinjen som av yrkesmusiker och ensembler i regionen, bland annat Nordiska Kammarensemblen, en av regionens främsta ensembler. Tonsättarskolan Kapellsberg har även ett nära samarbete med Föreningen Nymus, som arrangerar konserter med nutida konstmusik.

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling?

Tonsättarskolans fördjupningskurs ger dig möjlighet att fokusera på ditt eget skapande utifrån din egna musikaliska inriktning.

Kursinnehåll

Merparten av fördjupningskursen genomförs på distans. Detta kompletteras med ett antal lektioner varje termin på plats på Härnösands folkhögskola samt obligatoriskt deltagande vid workshops, rep och konserter av den musiken som du skriver. Däremellan hålls kontakt med lärare via mejl, telefon och/eller videosamtal.

Kursinnehållet anpassas efter varje deltagares behov och önskemål och varierar i innehåll från år till år. Förutom egna moment kommer fördjupningskursens deltagare att medverka i en del gemensamma moment med grundkursens deltagare.

Fördjupningskursen sker på 50% studietakt. Det är rekommenderat att man inte arbetar och/eller studerar mer än 50% samtidigt som man går fördjupningskursen, då utbildningen förutsätter att man lägger i snitt 20 timmar i veckan på sitt komponerande – samt att tid måste finnas för att kunna delta i workshops och dylikt.

Lärare

Robin Lilja är en prisbelönt tonsättare vars musik spelats av ensembler såsom Norrbotten NEO, Gävle Symfoniorkester och Sinfonietta Cracovia i Polen samt musiker som pianisten Tinna Þorsteinsdóttir från Island. Robin har framfört sin improvisatoriska EAM-repertoar på festivaler såsom Uma Obscura och Resonansfestivalen och samarbetar årligen med dansare. Robin är ordförande i tonsättarföreningen Not för Not och har studerat för bland andra Jan Sandström, Fredrik Högberg och Jörgen Häll.

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
2 år
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2024-03-31

Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

 

VT 24: 8 januari – 14 juni
HT 24: 26 augusti – 20 december
VT 25: 13 januari – 13 juni

När du skickar in din ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du beskriver dig själv och din musik, vad du skulle vilja få ut av utbildningen och hur du föreställer dig att du ägnar dig åt komposition i framtiden.

I samband med din ansökan skall du även skicka in 3–5 st musikstycken som ger en så komplett bild som möjligt av vad för slags musik du skriver. Skicka in noter (om relevant) samt ljudfil i mp3-format. Om du gjort musiken i något av följande notprogram kan du gärna även skicka in filen från notprogrammet; Dorico, Sibelius eller MuseScore.

Skicka in ditt material senast tisdag 16 april 2024 till kursledare Robin Lilja, robin.lilja@hfs.se

Din ansökan behandlas först när du skickat in både ansökan och ansökningsmaterial. Efter det skickas kallelse ut till antagningskursen.

Om du söker Tonsättarskolan ska du delta i antagningskurs som genomförs på plats vid Härnösands folkhögskola 12-13 maj 2024.

Antagningskursen omfattar följande:

 • Individuell kompositionslektion.
 • Kompositionsuppgifter.
 • Skriftliga prov i gehör samt musiklära och satslära.
 • Intervju med Tonsättarskolans lärare.

Se provexempel här.

Folkhögskolans vandrarhem rekommenderas för övernattning under vistelsen.

Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte.

Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis kursmaterial och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Läs mer om studentboende

Du bekräftar din plats genom att:

 • Betala grundavgift på 500 kr via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
 • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Helén Lundquist-Dahlén
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

Ansökan 24/25
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.