Musiklinjen Kapellsberg

Slagverk

Inriktningen är klassisk och innehåller förutom rena instrumentallektioner ensembleteknik, slagverksensemble, instrumentvård samt scenkunskap.

 • Teknikstudier på virveltrumma
 • Marimba- och vibrafonteknik
 • Soloslagverksrepertoar
 • Slagverksensemblerepertoar

  Du får individuella lektioner. Resurstid är 60 min per vecka till ditt huvudinstrument. Du kan välja ett bi-instrument med resurstid 20 min per vecka i 10 veckorsblock.
 • Musikaliskt hantverk (gehör, musiklära, satslära)
 • Musikhistoria
 • Körsång (valbart)
 • Interpretation
 • Målbok

I undervisning ingår att du deltar i Härnösands slagverksensembles repetitioner och konsertverksamhet. Du spelar också i mindre slagverksensembler.

Härnösands slagverksensemble

I Härnösand finns en av Sveriges främsta slagverksensemble med studerande. Verksamheten har bl a belönats med Sparbankens kulturstipendium och Härnösands kommuns kulturstipendium.

”Sveriges bästa plantskola för slagverkare” benämns den av Leif Karlsson, en av Kroumatas grundare och numera chef för Musik i väst. Han har donerat sitt bibliotek till ensemblen. Av Kroumatas fyra nuvarande medlemmar är för övrigt en från Härnösand. Allt fler tidigare studerande återfinns i svenska orkestrar, senast 2010 fick en Härnösandsmusiker tjänsten som pukist i Göteborgs symfoniorkester.

Härnösands slagverksensemble ingår regelbundet i Musik Västernorrlands utbud:

Härnösands slagverksensemble (video)

Härnösands slagverksensemble (video)

Lärare

Johan Bodin Eriksson, flerfaldigt prisbelönad musiker och slagverkspedagog. Sedan 1991 arbetar han i Härnösand och är konstnärlig ledare för Härnösands slagverksensemble, en gymnasial ensemble som har utvecklats till en av Västernorrlands största publikmagneter för nutida musik.

I sitt eget musicerande rör han sig mellan det rent solistiska, och kammarmusik. Som exempel kan nämnas hans senaste solo-CD ”The Deliberate Marimba” (Courthouse Music), samt kritikerrosade duo-CD:n ”From Childhood to Eternity” Courthouse Music) där han tillsammans med pianisten Johan Fröst tolkar Stockhausen. Johan Bodin Eriksson använder ofta slagverksensemblen som klangkälla i sina kompositioner. ”Den där magiska ursprungliga upplevelsen av rytm är jag alltid på jakt efter, oavsett om jag komponerar, spelar eller undervisar.”

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
1-3 år
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2024-04-24

Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

HT 2023: 28 aug – 15 dec

VT 2024: 8 jan – 14 juni

HT 2024: 26 aug – 20 dec

VT 2025: 13 jan – 13 juni

Antagningsproven äger rum måndag 13 maj.

Under dagen får du möta vår slagverkslärare i en lektion.

Du gör antagningsprov och provmomenten är:

  • Uppspel där du spelar två stycken av olika karaktär.
  • Prov i gehör, musik- och satslära

Se provexempel här.

Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte.

Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis kursmaterial och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Läs mer om studentboende

Du bekräftar din plats genom att:

 • Betala grundavgift på 500 kr via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
 • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

 

Helén Lundquist-Dahlén
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

 

Ansökan 24/25
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.