Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik distans

Distanskursen är ett läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen. 

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel. Varje termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans och jamkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Det finns möjligt att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning. När du ansöker anger du om du vill vara med på plats under distanshelgerna (men det går förstås bra att vara med via internet ibland) eller endast vill vara med på internet.

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från tidigare kurser visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller.

Kurstillfällen hösten 2022

9-11 sept 2022: Carina Normansson, fiol och sång.
Carina Normansson kommer från Sala i Västmanland och började spela fiol som 15-åring, tre år senare blev hon riksspelman.
Hon verkar idag bland annat som musikalisk ledare i gruppen WestMannaFolk. Under 1980- och 1990-talen var hon konstnärlig ledare för Falu spelmanslag och hon är känd från grupper som SWÅP och Trio Schedin. 2017 tilldelades Carina Normansson Zorn-märket i guld ”för mästerligt och stilfullt spel av låtar från Västmanland”. 

Lördagskonsert med Carina.

14-16 okt 2022: Mats Granfors, fiol, Kenneth Nordman, fiol, nyckelharpa och Tom Forsman, gitarr, luta.
I Fäälan är en folkmusiktrio från Österbotten i Finland. Trion spelar traditionell samt nyskriven musik från Österbotten och övriga finlandssvenska regioner. Menuetten är speciell för Österbotten och har spelats och dansats i obruten tradition. Under 1700-talet stod menuetten i blom i Sverige och i den östra riksdelen Finland men traditionen levde endast vidare i Finland.
Under kursen kommer trion att lära ut låtar efter Österbottniska spelmän som Johan-Erik Taklax och Johan Petter Ragvals. Trion kommer också att lära ut menuetter, både låtar och hur man dansar. 

Lördagskonsert med I Fäälan.

18 – 20 nov 2022: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
Möt två av lärarna på heltidskursen i folkmusik, som turas om under helgen. De lär ut några av sina favoritlåtar och -sånger, tips och tricks på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonserten på folkhögskolan 8 december.

Lördagskonsert med Ulrika och Daniel samt Kapellsfolk, elever från heltidskursen i folkmusik.

8 dec 2022: julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan. Prel kl. 11:00 och 11:30, rep från kl. 09:00.

Kurstillfällen för vårterminen 2023 är inte klara än, men under vårterminen 2022 ser det ut så här, se nedan.

Vi räknar med ungefär samma upplägg 2023 men med andra lärare.

Kurstillfällen våren 2022

18-20 februari 2022: Siw Burman, fiol, Olle Berggren, tramporgel och Anders Hällström, fiol, dragspel och sång.
En helg med musik från Västerbotten, Norrbotten och Lappland.
Siw är uppväxt i Burträsk och har haft folkmusiken med sig sedan unga år. Hon dokumenterade folkmusik under senare delen av sjuttiotalet vilket resulterade i notsamlingen Slatta fra Västerbott´n med hela 415 låtar som kom 1986. Siw har tidigt medverkat på folkmusikskivor, Äldre Danslåtar, Burträskar´a, Skvattram och 2010 på en solo-CD med Ole Hjorth och Olle Berggren. Familjen Burman/Berggren gjorde 2015 en CD som fick namnet Återbruk. Siw fick riksspelmansmärket 2011 och som utbildad fiolpedagog har hon varit fiollärare de senaste 30 åren i Lycksele. Olle är utbildad musiklärare och pianopedagog, en allroundmusiker som även jobbat som kantor i svenska kyrkan.
Anders Hällström från Överkalix, Norrbotten, numera boende i Stockholm. Riksspelman på fiol men spelar även dragspel, durspel samt olika kompinstrument. Anders spelar låtar från norra Sverige, Finland, Norge och även en del musik från Balkan. Han är utbildad fiolpedagog på Malungs folkhögskola samt Musikhögskolan i Stockholm.
Lördagskonsert med Siw och Anders.

1-3 april 2022: Rena Rama; Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.
Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban). Legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland, Anders och Håkan på fiol och Urban på dragspel.  Anders är riksspelman och fiolpedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Härnösands folkhögskola, Röjåsstipendiat 2016. Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med traditionella låtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Deras egna låtar brukar spridas och bli de mest älskade och buskspelade på sommarens alla stämmor. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. Anders, Håkan och Urban är mycket uppskattade som kursledare och återkommer nu på begäran till ännu en distanskurs!
Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban).

6-8 maj 2022: Emma Härdelin, sång och fiol, och Thore Härdelin, fiol.
Vi träffar far och dotter, Thore och Emma, legendariska folkmusiker från familjen Härdelin. Far och dotter Härdelin spelar låtar ur Hälsingetraditionen som Thore lärt sig av de äldre spelmännen i Dellenbygden. Thore gjorde karriär på sjuttiotalet med folkmusiktrion Skäggmanslaget och Emma har sedan nittiotalet gjort sig ett namn som vissångerska på folk- och världsmusikscenen i grupperna Garmarna och Triakel.
Lördagskonsert (dubbelkonsert) med Thore och Emma samt Ulrika Bodén och Daniel Ek.

3 juni 2022: Avslutningskonsert

Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 

Information och ansökan

Längd
1 år
Studietakt
50 %
Ansök senast
2022-09-01
Höstterminen 2022
  • 9-11 sept 2022: Carina Normansson, fiol och sång.
  • 14-16 okt 2022: Mats Granfors, fiol, Kenneth Nordman, fiol, nyckelharpa och Tom Forsman, gitarr, luta.
  • 18-20 nov 2022: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
  • 8 dec 2022: julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Kurstillfällen för vårterminen 2023 är inte klara än, men vi räknar med liknande upplägg som under 2022.
Boende enkelrum: 540kr kr/person/kurshelg (2 nätter, logi). Boende dubbelrum: 320kr/person/kurshelg (2 nätter, logi). Frukost: 60 kr/person/dag. Matpaket: 285 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen).

Grundavgift 300 kr erläggs i samband med bekräftelse på erbjuden studieplats. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Grundavgiften återbetalas ej.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela terminen.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på info@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle.
Mail: info@hfs.se
Telefon: 0611-55 85 00 (måndag – fredag kl. 08:00 – 10:00 & 12:30 – 14:30)

Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Ansökan 22/23
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.