Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik distans

Distanskursen är numera ett helt läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen.

De fysiska platserna är nu fulltecknade men det går fortfarande bra att söka om du vill deltaga via internet, se nedan.

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel och var termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans och jamkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Det finns även möjligt att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning. När du ansöker anger du om du vill vara med på plats under distanshelgerna (men det går förstås bra att vara med via internet ibland) eller endast vill vara med på internet.

Antalet platser på plats är nämligen begränsat och först till kvarn gäller.

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från fjolårets kurs visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Kurstillfällen

10 – 12 sept 2021: Emma Ahlberg Ek, fiol, Niklas Roswall, nyckelharpa.
Möt Emma och Niklas som även undervisar på Kapells folkmusiklinje heltid men framförallt spelar i flera grupper och som solister med hela världen som arbetsfält. Båda är riksspelmän och tillsammans med Daniel Ek spelar de i trion Ahlberg, Ek & Roswall som utnämndes till Årets folkmusikgrupp 2016. De delar på helgen och fokus kommer att vara på traditionella låtar från Medelpad och Skåne.

Lördagskonsert med Ahlberg, Ek & Roswall.

15 – 17 okt 2021: Isak Eriksson, fiol och Magdalena Eriksson, fiol. 
Isak Eriksson från Säbrå är en ung spelman som ägnat väldigt mycket arbete åt att upptäcka och tolka äldre folkmusik från alla hörn av Ångermanland. Han utnämndes till riksspelman 2018 och har under 2021 turnerat med Magdalena Eriksson med musikprojektet “Valfrid Rönnlund – ett spelmansporträtt”. Magdalena Eriksson från Örnsköldsvik är en flitigt turnerande riksspelman och folkmusikpedagog som har varit delaktig i flera konstellationer, som Bjäran, Norr om Stockholm, berättarföreställningen Fröken samt Distanserz. Tillsammans kommer de under helgen att lära ut bra bitar och låtar av ömse slag.

Lördagskonsert med Isak och Magdalena.

19 – 21 nov 2021: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
Möt två av lärarna på heltidskursen i folkmusik, som turas om under helgen. De lär ut några av sina favoritlåtar och -sånger, tips och tricks på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonserten på folkhögskolan 16 december.
Lördagskonserten blir en dubbelkonsert med Ulrika och Daniel samt Carr & Roswall.www.niklasroswall.se/carr-roswall

16 dec 2021: julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan. Prel kl. 11:00, rep från kl. 09:00.

Vårterminen (2022) program kommer att presenteras efter hand.

Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 

Information och ansökan

Längd
1 år
Studietakt
50 %
Ansök senast
2021-08-23

Höstterminen 2021

10 – 12 sept: Emma Ahlberg Ek, fiol och Niklas Roswall, nyckelharpa. Lördagskonsert med Ahlberg, Ek & Roswall.
15 – 17 okt: Isak Eriksson, fiol och Magdalena Eriksson, fiol. Lördagskonsert med Isak och Magdalena.
19 – 21 nov: Ulrika Bodén, pipor, sång och Daniel Ek, säckpipa, gitarr. Lördagskonsert med Ulrika och Daniel.
16 dec: Julkonsert

Vårterminen 2022

Mer info kommer så småningom.

Boende enkelrum: 540kr kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Boende dubbelrum: 320kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Frukost: 60 kr/person/dag.
Matpaket: 285 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen).
Servicekostnad: 500 kr/termin.

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela terminen.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på info@hfs.sesenast 14 dagar innan varje kurstillfälle.

Mail: info@hfs.se
Telefon: 0611-55 85 00 (måndag – fredag kl. 08:00 – 10:00 & 12:30 – 14:30)

Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Ansökan HT 21
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.