Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik distans

Distanskursen är ett läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen.

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel. Varje termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans och jamkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Det finns möjlighet att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning. När du ansöker anger du om du vill vara med på plats under distanshelgerna (men det går förstås bra att vara med via internet ibland) eller endast vill vara med på internet.

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från tidigare kurser visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller.

Kurstillfällen läsåret 2023/2024

Datum och lärare är inte bestämda än men kursdeltagarna kommer som alltid att träffa folkmusikutbildningens fasta lärare, Emma Ahlberg Ek – fiol, Ulrika Bodén – sång, Daniel Ek – gitarr/sträng, Emma Härdelin – sång och Niklas Roswall – nyckelharpa. 


Utöver dessa kommer olika gästlärare till kurshelgerna på skolan. Vilka är alltså inte klart än men vi räknar med ett liknande upplägg som under läsåret 2022/2023, se nedan.

Kurstillfällen hösten 2022

9-11 sept 2022: Carina Normansson, fiol och sång.
Carina Normansson kommer från Sala i Västmanland och började spela fiol som 15-åring, tre år senare blev hon riksspelman.
Hon verkar idag bland annat som musikalisk ledare i gruppen WestMannaFolk. Under 1980- och 1990-talen var hon konstnärlig ledare för Falu spelmanslag och hon är känd från grupper som SWÅP och Trio Schedin. 2017 tilldelades Carina Normansson Zorn-märket i guld ”för mästerligt och stilfullt spel av låtar från Västmanland”. 

Lördagskonsert med Carina.

14-16 okt 2022: Mats Granfors, fiol, Kenneth Nordman, fiol, nyckelharpa och Tom Forsman, gitarr, luta.
I Fäälan är en folkmusiktrio från Österbotten i Finland. Trion spelar traditionell samt nyskriven musik från Österbotten och övriga finlandssvenska regioner. Menuetten är speciell för Österbotten och har spelats och dansats i obruten tradition. Under 1700-talet stod menuetten i blom i Sverige och i den östra riksdelen Finland men traditionen levde endast vidare i Finland.
Under kursen kommer trion att lära ut låtar efter Österbottniska spelmän som Johan-Erik Taklax och Johan Petter Ragvals. Trion kommer också att lära ut menuetter, både låtar och hur man dansar. 

Lördagskonsert med I Fäälan.

18 – 20 nov 2022: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
Möt två av lärarna på heltidskursen i folkmusik, som turas om under helgen. De lär ut några av sina favoritlåtar och -sånger, tips och tricks på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonserten på folkhögskolan 8 december.

Lördagskonsert med Ulrika och Daniel samt Kapellsfolk, elever från heltidskursen i folkmusik.

8 dec 2022: julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan. Prel kl. 11:00 och 11:30, rep från kl. 09:00.

Kurstillfällen våren 2023

17 -19 februari 2023: Emma Härdelin, sång och fiol samt Thuva Härdelin, fiol och sång.
Vi träffar systrarna Emma och Thuva Härdelin, legendariska folkmusiker från familjen Härdelin. Emma och Thuva sjunger och spelar låtar ur hälsingetraditionen som deras far Thore lärt sig av de äldre spelmännen i Dellenbygden. Emma har sedan nittiotalet gjort sig ett namn som vissångerska på folk- och världsmusikscenen i grupperna Garmarna och Triakel. Thuva är är fjärde generationen riksspelmän, arbetar med Delsbostämman, RFoD och i egna berättarföreställningar.

Lördagskonsert med Emma och Thuva.

24-26 mars 2023: Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol samt Urban Andersson, dragspel.
Legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland, Anders och Håkan på fiol och Urban på dragspel.  Anders är riksspelman och fiolpedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Härnösands folkhögskola, Röjåsstipendiat 2016. Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med traditionella låtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Deras egna låtar brukar spridas och bli de mest älskade och buskspelade på sommarens alla stämmor. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. Anders, Håkan och Urban är mycket uppskattade som kursledare och återkommer nu på begäran till ännu en distanskurs.

Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban).

28-30 april 2023: Sofia Sandén, sång och fiol samt Niklas Roswall, nyckelharpa.
Sofia Sandén är en mångbottnad sångerska och folkmusiker från Leksand. Hon har bland annat varit med i Ranarim, undervisar numera på KMH och är skivaktuell med Sångsystrar. Sofia kommer att lära ut visor och låtar från Dalarna. Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa, turnerar över hela världen i bland annat Ahlberg, Ek & Roswall och är även han en gammal Ranarim-medlem. Niklas är en av de fasta folkmusiklärarna på Kapells. 

Lördagskonsert med Sångsystrar (Ulrika Bodén, Sofia Sandén, Patrik Grundström och Niklas Roswall).

2 juni 2023: avslutningskonsert på folkhögskolan, kvällstid. 
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten.

Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 

Information och ansökan

Längd
1 år
Studietakt
50 %
Ansök senast
2023-09-01
Höstterminen 2022
 • 9-11 sept 2022: Carina Normansson, fiol och sång.
 • 14-16 okt 2022: Mats Granfors, fiol, Kenneth Nordman, fiol, nyckelharpa och Tom Forsman, gitarr, luta.
 • 18-20 nov 2022: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
 • 8 dec 2022: julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Vårterminen 2023

 • 17 -19 febr 2023: Emma Härdelin, sång och fiol samt Thuva Härdelin, fiol och sång.
 • 24 -26 mars 2023 : Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel. 
 • 28 -30 april 2023: Sofia Sandén, sång och fiol samt Niklas Roswall, nyckelharpa.
 • 2 juni 2023: avslutningskonsert på folkhögskolan, kvällstid.
Grundavgift erläggs terminsvis och återbetalas inte.

Du bekräftar din plats genom att:

 • Betala grundavgift på 300 kr för distanskurs genom Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814.
  OBS ange namnet på din kurs!
 • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor.

Inför sammankomsten reserverar vi ett enkelrum för dig. Undantag för de som bor i Härnösand med omnejd. I och med det skickar vi ut en bokningsbekräftelse. Om du inte tänker komma på sammankomsten måste du själv avboka rummet. Det gör du genom att maila info@hfs.se. Ej avbokat rum kommer att debiteras

Dubbelrum: 150 kr/natt per person
Enkelrum: 220 kr/natt per person
100 kr för lakan & handdukar tillkommer

Vill du ändra till ett dubbelrum hör du av dig till info@hfs.se

Du kan beställa måltidspaket för lördagen under din sammankomst. Då ingår lunch, em fika och middag för 340 kr.
Senast 3 veckor före sammankomsten behöver vi ha din beställning.
Det krävs att minst 14 deltagare bokar måltid för att vi ska kunna genomföra den.

Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Ansökan 23/24
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.