Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik distans

Distanskursen är ett läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen.

Kursen är fullsatt 24/25, välkommen att söka nästa läsår istället!

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och visor men även lära dig lite om olika stilar, sväng, ornament och annat intressant som kan inspirera dig i ditt spel. Varje termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans- och spelkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Det finns möjlighet att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning. När du ansöker anger du om du vill vara med på plats under distanshelgerna (men det går förstås bra att vara med via internet ibland) eller endast vill vara med på internet.

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från tidigare kurser visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Nivån på kursen är ungefär som en normal låt- eller viskurs med en svårighetsgrad på låtarna som ungefär motsvarar allspelsrepertoar. Undervisningen bedrivs på gehör men vi kompletterar med noter i efterhand när det är möjligt.

Du bör alltså behärska ditt instrument och vara bekant med folkmusikgenren samt varit med om gehörsundervisning tidigare. Om du är osäker så hör gärna av dig.

Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller.  OBS, kursen är fullsatt 24/25, välkommen att söka nästa läsår istället!

Kurstillfällen våren 2024

26 – 28 april 2024: Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.
Favorit i repris med legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland. Anders är riksspelman och pedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Röjåsstipendiat 2016 och Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med tradlåtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. 

Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban). 

31 maj 2024: Avslutningskonsert, frivilligt. 
Vi ses tillsammans med heltid och deltid i Kempesalen kl 16-18 för soundcheck och övning, konsert kl 19. 

Kurstillfällen hösten 2024

6-8 sept 2024 Ian Carr, gitarr, och Niklas Roswall, nyckelharpa.
Ian Carr är en engelsk gitarrist, känd bl a från grupperna Swåp, Kathryn Tickell Band och Kate Rusby Band. Ian bor numera i Falun och har utvecklat sin egna, mycket originella ackompanjemangstil som bildat skola för folkmusikgitarrister i både Storbritannien och Sverige. Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa. Han turnerar över hela världen i bland annat Ahlberg, Ek & Roswall, Årets grupp vid Folkgalan 2016. Niklas är en av de fasta folkmusiklärarna på Kapells.

Lördagskonsert med Carr & Roswall.

4-6 okt 2024 Sven Ahlbäck, fiol, och Susanne Rosenberg, sång.
Sven Ahlbäck är en stilbildare inom svensk folkmusik och har bl a ägnat sig åt och spridit de intrikata Jernbergslåtarna. Sven har allid komponerat egen musik som spänner från nya fiollåtar i traditionell stil till modern konstmusik. Susanne Rosenberg har med sitt konstnärskap skapat nya platser för folksången och kulningen genom soloskivor och solo-performances som ”ReBoot/Omstart” och senaste soloalbumet ”Koraler” och genom utflykter till andra konstformer som nutida musik och teater. Tillsammans har de båda vitaliserat och utmanat folkmusiken i grupper som Kvickrot, Rotvälta, Rosenbergs Sjua och Luftstråk. Sven och Susanne har också format och utvecklat folkmusikinstitutionen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 

Lördagskonsert med Sven och Susanne.

15-17 nov 2024 Daniel Ek, gitarr, och Sofia Karlsson, sång.
Under helgen kommer de lära ut några visor/sånger med enkla arrangemang. Dessutom blir det låtutlärning på säckpipa och gitarr samt tips på hur man kan kompa folkmusik och visor. Sofia Karlsson har varit verksam i tjugo år. Hon besitter en ihärdighet och en råstyrka i sitt artistskap och räknas som en av våra största vis- och folkmusiksångerskor. Daniel Ek är en mästerlig folkmusikgitarrist som med driv, klang och känsla skapat en alldeles egen spelstil. Han är även en av de fasta folkmusiklärarna på Kapells.

Lördagskonsert med Daniel och Sofia.

12 dec 2024 julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan. Preliminära konserttider kl 11:00 och 11:30, rep från kl 09:00.

Kurstillfällen våren 2025

Datumen och lärarna är ännu inte bestämda men det kommer att bli tre helger under februari till april samt en frivillig avslutningskonsert.

Du kommer att få träffa både några av de fasta folkmusiklärarna på Kapells och gästlärare. Som exempel besöktes kursen under vårterminen 2024 av följande lärare: Johanna Bölja Hertzberg sång och Kjell-Erik Eriksson, fiol; Magdalena Eriksson, fiol och Emma Härdelin, sång och fiol; Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol och Urban Andersson, dragspel.

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
1 år
Studietakt
25 %

Vårterminen 2024
26 – 28 april 2024
31 maj 2024 frivillig avslutningskonsert på folkhögskolan.

Höstterminen 2024
6-8 sept 2024
4-6 okt 2024
15-17 nov 2024
12 dec 2024, kl 9-12, frivillig julkonsert på folkhögskolan.Vårterminen 2025
Datumen är ännu inte bestämda, preliminärt en helg vardera i februari, mars och april/maj.
Grundavgift 300 kr för distanskurs erläggs terminsvis och återbetalas inte.
Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Inför sammankomsten reserverar vi ett enkelrum för dig. Senast tre veckor före sammankomst behöver vi din bokning. Vid senare bokning kan vi inte garantera rum. Bokning av rum gör du genom att maila info@hfs.se. Vill du ändra till ett dubbelrum hör du av dig till info@hfs.se

Dubbelrum: 300 kr/natt per person
Enkelrum: 400 kr/natt per person
100 kr för lakan & handdukar tillkommer.

70 kr för frukost tillkommer. Bokas i samband med rumsbokning.

Du kan beställa måltidspaket för lördagen under din sammankomst. Då ingår lunch, em fika och middag för 375 kr. Senast tre veckor före sammankomsten behöver vi ha din beställning. Det krävs att minst 14 deltagare bokar måltid för att vi ska kunna genomföra den.

Du bekräftar din plats genom att:

  • Betala grundavgift på 300 kr för distanskurs via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
  • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.