Musiklinjen Kapellsberg

Folkmusik distans

Distanskursen är ett läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen.

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och visor men även lära dig lite om olika stilar, sväng, ornament och annat intressant som kan inspirera dig i ditt spel. Varje termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans- och spelkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Det finns möjlighet att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning. När du ansöker anger du om du vill vara med på plats under distanshelgerna (men det går förstås bra att vara med via internet ibland) eller endast vill vara med på internet.

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från tidigare kurser visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Nivån på kursen är ungefär som en normal låt- eller viskurs med en svårighetsgrad på låtarna som ungefär motsvarar allspelsrepertoar. Undervisningen bedrivs på gehör men vi kompletterar med noter i efterhand när det är möjligt.

Du bör alltså behärska ditt instrument och vara bekant med folkmusikgenren samt varit med om gehörsundervisning tidigare. Om du är osäker så hör gärna av dig.

Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller. Kursen 2023/2024 är fullsatt och ansökan är stängd, välkommen att söka nästa läsår istället.

Kurstillfällen läsåret 2024/2025

Du kommer att få träffa både de fasta folkmusiklärarna på Kapells; Emma Ahlberg Ek, fiol; Ulrika Bodén, sång/flöjt; Daniel Ek, gitarr/sträng; Emma Härdelin, sång, fiol; Niklas Roswall, nyckelharpa och gästlärare motsvarande de vi har under detta läsår, se nedan.

Kurstillfällen hösten 2023

8-10 sept 2023 Jens Comén, saxofon och Niklas Roswall, nyckelharpa.

Jens Comén har folkmusikroten i Västjämtland men spelar gärna allt från folkmusik, rock och reggae till jazz och improvisation. Jens spelar i folkrockgruppen Hoven Droven som har släppt åtta album och turnerat i Europa och Nordamerika. Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa. Han turnerar över hela världen i bland annat Ahlberg, Ek & Roswall, Årets grupp vid Folkgalan 2016. Niklas är en av de fasta folkmusiklärarna på Kapells.
Lördagskonsert med Kverrestad-Mörsil (Jens och Niklas duo)

13-15 okt 2023 Lena Willemark, sång och fiol.
Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare. Efter åren på Musikhögskolan i Stockholm har hon, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt vidgat sitt uttryck. Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.

Lördagskonsert med Lena.

17-19 nov 2023  Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.

Möt två av lärarna på heltidskursen i folkmusik. Ulrika Bodén är en uttrycksfull och mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Daniel är en mästerlig folkmusikgitarrist som med driv, klang och känsla skapat en alldeles egen spelstil. Under helgen lär de ut några av sina favoritlåtar och sånger, tips och tricks på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonserten på folkhögskolan 7 december.

Lördagskonsert med Daniel.

7 dec 2023, julkonsert och terminsavslutning på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan. Preliminära konserttider kl 11:00 och 11:30, rep från kl 09:00.

Kurstillfällen våren 2024

16 – 18 febr 2024: Johanna Bölja Hertzberg sång och Kjell-Erik Eriksson, fiol. 
Johanna är folksångerska och pedagog, utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och nu boende i Järvsö. Hon hörs i vokalduon Bölja/Härdelin och kvartetten Breda gatan. Johanna jobbar som pedagog på folkmusiklinjen vid Bollnäs Folkhögskola och har under många år lett Hälsinge Låtverkstad, en folkmusikutbildning för ungdomar. Johanna är en efterfrågad pedagog som regelbundet håller kurser i kulning och folksång. Kjell-Erik har jobbat som spelman i drygt 30 år och turnerar med banden Hoven Droven, Triakel, Bo Lyckligs gammeldansorkester och Breda Gatan. Han har sedan tidig tonår grävt och fördjupat sig i folkmusiktraditionen i Offerdal där spelmannen Lapp-Nils levde och verkade under andra hälften av 1800 talet. Kjell-Erik jobbar som timlärare på Birka Folkhögskola och är ofta anlitad som kursledare på olika folkmusikkurser och folkhögskolor.Lördagskonsert med Breda gatan (Johanna och Kjell-Erik samt Ola Hertzberg och Emma Härdelin). 

22 – 24 mars 2024: Emma Ahlberg Ek, fiol och Emma Härdelin, sång och fiol
Möt Emma och Emma som båda undervisar på Kapells folkmusiklinje heltid men dessutom spelar i flera grupper och som solister med hela världen som arbetsfält. Emma Ahlberg Ek är rikspelman och spelar bl a i Ahlberg, Ek & Roswall, FAB och med sitt eget kritikerrosade projekt om spelkvinnan Hillevi Öberg. Emma Härdelin sjunger och spelar låtar ur hälsingetraditionen som deras far Thore lärt sig av de äldre spelmännen i Dellenbygden. Emma har sedan nittiotalet gjort sig ett namn som vissångerska på folk- och världsmusikscenen i grupperna Garmarna och Triakel. 

Lördagskonsert blir Hillevi – en berättelse om fiolspelaren Hillevi Öberg (Emma solo).

26 – 28 april 2024: Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.
Favorit i repris med legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland. Anders är riksspelman och pedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Röjåsstipendiat 2016 och Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med tradlåtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. 

Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban). 

31 maj 2024: Avslutningskonsert, frivilligt. 
Vi ses tillsammans med heltid och deltid i Kempesalen kl 16-18 för soundcheck och övning, konsert kl 19. 

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
1 år
Studietakt
25 %

Höstterminen 2023
8-10 sept 2023
13-15 okt 2023
17-19 nov 2023
7 dec 2023, kl 9-12, frivillig julkonsert på folkhögskolan.

Vårterminen 2024

16 – 18 febr 2024
22 – 24 mars 2024
26 – 28 april 2024
31 maj 2024 frivillig avslutningskonsert på folkhögskolan.
Grundavgift 300 kr för distanskurs erläggs terminsvis och återbetalas inte.
Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Inför sammankomsten reserverar vi ett enkelrum för dig. Senast tre veckor före sammankomst behöver vi din bokning. Vid senare bokning kan vi inte garantera rum. Bokning av rum gör du genom att maila info@hfs.se. Vill du ändra till ett dubbelrum hör du av dig till info@hfs.se

Dubbelrum: 200 kr/natt per person
Enkelrum: 300 kr/natt per person
100 kr för lakan & handdukar tillkommer.

60 kr för frukost tillkommer. Bokas i samband med rumsbokning.

Du kan beställa måltidspaket för lördagen under din sammankomst. Då ingår lunch, em fika och middag för 340 kr. Senast tre veckor före sammankomsten behöver vi ha din beställning. Det krävs att minst 14 deltagare bokar måltid för att vi ska kunna genomföra den.

Du bekräftar din plats genom att:

  • Betala grundavgift på 300 kr för distanskurs via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
  • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Ansökan HT 24
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.