Synkurser
Härnösands folkhögskola anordnar kurser för dig som har en synnedsättning. Kurserna kan ge ökad självständighet i vardagen genom användning av olika hjälpmedel.
Här möter du många människor i en liknande situation med det gemensamt att alla har en synnedsättning. Kurserna är öppna för deltagare i alla åldrar. Vi vänder oss också till dig som har andra funktionsnedsättningar.
Vi samarbetar med syncentralerna och kommunerna i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Deltagare är välkomna från hela landet.
Kursutbud
På denna kurs kan du få inspiration och träna på punktskrift både i grupp och individuellt. Vi anpassar nivån efter individuella behov. Kursen återkommer regelbundet det ger möjlighet till repetition och fortsatt utveckling.
Kursen riktar sig till personer med synnedsättning som antingen precis skaffat en Iphone och behöver hjälp att komma igång eller efter en tid behöver repetera de inbyggda hjälpmedlen. Kursen anpassas efter individuella kunskapsnivåer. Det blir både teori och praktiska övningar.
Kursen består alltid av en bokcirkel men i övrigt varierar innehållet efter årstid och vad som händer i närområdet. T. ex studiebesök, utflykter och föreläsningar. Det finns möjligheter att utbyta erfarenheter som tips och trix i vardagen.
Deltagarna på denna kurs får mer kunskap om sin synnedsättning och hur de kan fortsätta att leva självständigt i vardagen. Vi har fokus på att deltagarna inte är sin synnedsättning utan en person med många sidor. Kursen ger möjlighet att träffa andra personer i liknande situation att utbyta erfarenheter med.
Exempel på innehållet i del 1: ögats anatomi och sjukdomar, ledsagning, orientering och förflyttning, ergonomi och så kallade synidrotter. Vi lagar mat tillsammans med fokus på att visa och använda bra och nödvändiga ADLhjälpmedel. Hur man kan läsa på olika sätt, både genom att lyssna och förstora.
Exempel på innehållet i del 2: resor, syntolkning samt information om punktskrift. Deltagarna får möjlighet att träffa yrkesverksamma personer med synnedsättning i olika sammanhang. Det blir information om sociala rättigheter, fritidsaktiviteter, olika tekniska hjälpmedel och belysningsanpassning i hemmet.
Detta är en kurs som vänder sig till dig med synnedsättning som är intresserad av vad du äter och vill påverka din hälsa. Vi går igenom näringsämnen, kroppskännedom, ergonomi och avslappningsövningar. Det blir ADL i köket, där vi visar och använder olika hjälpmedel. Vi bakar och lagar mat som ger mycket av liten insats, går att variera mycket och med enkla recept. Det blir även provsmakning av flera olika rätter.
En kurs i samverkan med SRF Västernorrland för dig som gillar olika aktiviteter i snö och att röra på dig. Vi åker skidor, går med snöskor och går igenom ledsagningsteknik. Kursen ger deltagarna med synnedsättning möjlighet att prova på friskvård i fjällmiljö.
En friskvårdskurs i samverkan med SRF Västernorrland som ger personer med synnedsättning möjlighet att upptäcka friluftslivets aktiviteter. Till exempel isfiske på fjällsjöar och snöskogång.
I samverkan med SRF Västernorrland. Genomgång av de vanligaste skärmläsningsprogram som idag finns, deras för- och nackdelar. VoiceOver, appar och tillgängligheten. Genomgång av olika appar som underlättar vardagen. Hur klarar man som blind av att kontrollera layout och göra en, även för den som är fullt seende, njutbar uppställning av ett dokument? Individuella övningar följer efter den gemensamma genomgången.
Vi reser tillsammans i en stor buss. Resmålen varierar inom Sverige. Kursen erbjuder trevlig samvaro och goda exempel på synanpassning. Erfarna ledsagare medföljer.
Kalender
Vecka 35
27-29 augusti: iPhone grundkurs
Vecka 43:
22-24 oktober: iPhone grundkurs
Vecka 50:
10-12 december: iPhone grundkurs
Anhörigutbildning
Du har möjlighet att ta med dig en familjemedlem eller någon annan närstående på kursen. Anhöriga deltar på samma villkor som du själv.
Mat och logi
Du bor med helpension i enkelrum med egen dusch och toalett. Vi har också dubbelrum. Folkhögskolans lokaler är anpassade även för personer med rörelsenedsättning, hörselnedsättning och allergier.
Studier på långa kurser
Skolans långa utbildningar är naturligtvis öppna för dig som har en synnedsättning. Studierna kombineras då med individuellt anpassad synrehabilitering.
Information och ansökan
En kurs pågår i regel 3–5 dagar.
Du betalar endast en egenavgift på 150 kr per dag.
Jozo Loncar
0611-55 85 45
jozo.loncar@hfs.se
Ann-Charlotte Vallanger
Utbildningsledare
0611-55 85 13
ann-charlotte.vallanger@hfs.se