Musiklinjen Kapellsberg

Operastudion

Operastudion Kapellsberg vid Härnösands folkhögskola är en av Sveriges största och mest välrenommerade förberedande operautbildningar. En mycket viktig del i utbildningen är de fullskaliga operaproduktioner som årligen uppförs.

Opera studio (Information in English)

Till Operastudion Kapellsberg söker sig studerande från hela Sverige och även internationellt. Till oss kommer studerande direkt efter gymnasiet, efter andra folkhögskoleutbildningar eller efter en kandidatutbildning. Vi anpassar studierna efter dina förkunskaper. Vi förbereder dig för vidare studier på Operahögskolor i Sverige och utomlands eller för ett verksamt yrkesliv.

Sedan 2015 har 39 studerande gått direkt vidare till b.l.a operahögskolorna i Stockholm och Göteborg, Guildhall School of Music och Royal Academy of Music och Royal College of Music i London, Hochschule für Musik Hanns Eisler, Berlin.

Under tre dagar får du möta våra lärare i lektioner i sång och scenspråk. Du får också se våra nuvarande studerande i operan Little Women av Mark Adamo i regi av regissör Märit Bergvall.

Du gör också antagningsprov och provmomenten är:
· Sångprov
· Skriftligt och muntligt prov i gehör
· Musiklära- och satsläraprov
· Scenprov 

Antagningskursen startar lördag 7 maj kl 15.00 och slutar måndag 9 maj ca. kl 14.00. Till din enskilda sånglektion: Ta med repertoarlista och noter (ett ex till läraren) till din uppsjungningsrepertoar samt gärna flera sånger ur din repertoarlista. Till sångprovet: Förbered två sånger varav minst en operaaria. Noter skickas till pianist senast 25 april till muk.ansokan@hfs.se eller Härnösands folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg Box 14, 871 21 Härnösand. Du kan också bifoga noter i din ansökan i Schoolsoft. Glöm inte att skriva ditt namn på varje stycke!

Vi erbjuder ett allsidigt utbildningsprogram som utmanar dig att utveckla en sångteknik för opera, en musikalisk medvetenhet och ett språkligt självförtroende med uttal och diktion. Du får hjälp att utveckla en kroppsmedvetenhet och scennärvaro såväl som mental fokusering och strategier för mål och måluppfyllelse. Det är en krävande utbildning i en trygg miljö med positiv konkurrens där vi uppmuntrar och stödjer varandra. Här finns kompetenta och engagerade lärare i nära samarbete för varje enskild sångares behov och utveckling.

  • Individuella sånglektioner två gånger i veckan
  • Masterclass
  • Språk – uttal och grammatiska grunder i italienska, franska, engelska och tyska
  • Musikaliskt hantverk
  • Musikalisk och scenisk gestaltning
  • Kontaktimprovisation
  • Kammarkör/operakör
  • Målbok
  • Musikhistoria/operahistoria
  • Konserter

Årligen görs operascener och hela operaproduktioner. Exempel genom åren:

Information och ansökan

Längd
2-3 år
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2022-04-25

Grundavgift 500 kr erläggs i samband med bekräftelse på erbjuden studieplats. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Grundavgiften återbetalas ej.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

HT 2022: 29 aug – 16 dec
VT 2023: 9 jan – 16 juni

 

Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

 

Ansökan 22/23
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.