Musiklinjen Kapellsberg

Klassisk sång

Klassisk sång är en inriktning för dig som har liten erfarenhet av solistisk sång men vill utveckla din röst samt din sceniska färdighet och är nyfiken på den klassiska genren. Här utvecklar du din röst tekniskt och klangligt för den klassiska repertoaren även om utbildningen vid behov även kan innefatta annan genre som tex musikal.

Ämnen

Vi jobbar med andning och sångteknik. Du får verktyg för att utveckla din höjd, botten, textning, legato och rörlighet.  Vi arbetar också med ”röstretorik ” såsom drillar, staccato, koloratur och portamento. Du får hjälp och stöttning med ett individuellt övningsupplägg och repertoar för att du ska utveckla din sång/teknik på bästa sätt.

På Masterclass lektionerna jobbar vi sångtekniskt och musikaliskt med aktuell repertoar tillsammans med pianist. Alla sångare lyssnar på varandra.

På instuderingen jobbar vi med den musikaliska gestaltningen av din repertoar. Där ingår allt från att sätta ihop ett stycke från grunden (belysa/analysera rytm, melodi, harmoni, text,…) till att hitta en musikalisk tolkning och ett eget uttryck. Du får också verktyg för att sedan hitta ditt eget sätt att instudera ny repertoar så effektivt som möjligt.

Gehör, notläsning (prima vista, sekunda vista), musiklära, satslära, brukspiano.

Varje vecka får du en pianolektion. Du utvecklar din spelteknik, repertoar och notläsning.

På Målbokslektionerna tar vi upp allt från hur man gör när man studerar sång till hur livet kan se ut när man är professionell. Vi talar t.ex. om kortsiktig och långsiktig målbild, övningsrutiner, instuderingsteknik, masterclassförberedelser, auditionteknik, mental träning, fysisk uppvärmning/ träning, mat och hälsa. Vi jobbar teoretiskt, praktiskt, tittar på film samt lyssnar på exempel.

Tillsammans med dina huvudlärare upprättas ett rörligt dokument som både du och dina lärare kan skriva i. Ändamålet med handlingsplanen är att skriva ner och belysa dina kortsiktiga och långsiktiga mål för att pedagogerna ska kunna ge dig verktyg för att hjälpa dig att nå dina mål och utvecklas så mycket som möjligt. Du får individuellt anpassad repertoar i din handlingsplan. Den presenteras i samband med det individuella möte vi har tillsammans med dig i början av terminen.

Vi arbetar i din aktuella repertoar, undersöker kroppsspråk, texthantering och ditt personliga sceniska uttryck. 

På de individuella språklektionerna jobbar du med din repertoar. Du får hjälp med uttal, översättning och en inblick i fonetikens värld. Du lär dig att läsa det fonetiska alfabetet (IPA) för att kunna använda fonetiska transkriptioner av arior, romanser, etc.

Under utbildningens lopp finns det regelbundna tillfällen att uppträda på kvälls- och lunchkonserter.

Du sjunger i Kapells Kammarkör. Kören sjunger klassisk körrepertoar och kan ibland agera operakör eller
medverka i större kör-och orkesterverk.

Introducerande föreläsningar eller föredrag för musiklyssning som direkt anknyter till konserter.

Besök gärna Musiklinjen Kapellsbergs sida kapellsberg.se

Information och ansökan

Längd
1-2 år
Studietakt
100 %
Studiestödsnivå (CSN)
Gymnasienivå
Ansök senast
2025-04-27

Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

HT 2024: 26 aug – 20 dec
VT 2025: 13 jan – 13 juni

HT 2025: 25 aug – 19 dec
VT 2026: 12 jan – 12 juni

Vi har två antagningsomgångar. Du kan välja om du vill skicka in en videoinspelning eller göra ditt antagningsprov på plats. Båda varianterna ger lika stora möjligheter att komma in.

Ansökningsprov i Härnösand 11-12 maj

Att göra ansökningsproven på plats ger ett ovärderligt möte med både våra studerande och lärare. Under två dagar får du möta våra lärare i lektioner i sång och scenspråk. Du får också se våra nuvarande studerande i en operauppsättning.

Du gör antagningsprov i sång.

Förbered två sånger av olika karaktär. Sångerna kan vara en visa, något ur en musikal, en klassisk sång eller en operaaria.

Maila noter till pianist pia.giger@hfs.se senast 27 april. Skriv ditt namn på noterna.

Gör en ansökan senast 27 april via Schoolsoft från den här sidan.

Information om ansökningsdagarna skickar vi via e-post efter sista ansökningsdagen.

Videoansökan

Gör en ansökan senast 27 april via Schoolsoft från den här sidan.

Skicka länk till dina videoinspelningar (youtube, google drive…), två sånger av olika karaktär. Sångerna kan vara en visa, något ur en musikal, en klassisk sång eller en operaaria.  Du kan sjunga med eller utan ackompanjemang.

Obs, länken måste vara öppen, så att alla lärare kan titta.

Glöm inte att i början av varje inspelning ange ditt namn och vilken kurs du söker.

Skicka videoinspelningen till muk.ansokan@hfs.se senast 27 april. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och den kurs du söker. Du blir senare kontaktad för en intervju online och kompletterande prov i gehör och musik- och satslära.

 

Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och är ett förskott på andra kostnader under kurstid. Återbetalas ej.

Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis kursmaterial och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Med reservation för eventuella prisjusteringar. 

Läs mer om grundavgiften

Läs mer om studentboende

Du bekräftar din plats genom att:

  • Betala grundavgift på 500 kr via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!
  • Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
helen.lundquist@hfs.se

 

Ansökan 25/26
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.