Tonsättarskola

Tonsättarskolan Kapellsberg är Sveriges mest mångsidiga förberedande tonsättarutbildning. Utbildningens hörnstenar är samarbeten med lokala musiker och ensembler, gränsöverskridande projekt mot andra konstformer och djupdykningar i olika sidor av modernt musikskapande.

Grundkursen riktar sig till dig som skapar musik på fritiden, vill lära dig mer och få ett rikare musikaliskt språk. Fördjupningskursen passar dig som redan har kandidatexamen och/eller är verksam inom musiklivet och vill ta dig tid att fokusera på ditt eget skapande.

Kursfakta

Längd: 2 år
Studietakt: Helfart
Terminstider:
VT 2020: 7 januari – 18 juni
HT 2020: 24 augusti – 18 december
VT 2021 – 11 januari – 24 juni

Ansök senast:
26 april 2020.
Kallelse skickas sedan ut till antagningskurs. Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar och antagningstillfälle har ordnats. Ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

Antagningsvillkor:
I stället för inträdesprov har vi antagningskurs med lektion och olika prov. Mer information och särskilda provuppgifter finns längst ner på sidan.

Antagningskurs: 15 – 17 maj

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Kostnader: Litteratur, studieresor samt en servicekostnad (1150 kr per termin).

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08 helen.lundquist@hfs.se

Grundkurs

Drömmer du om att arbeta som kompositör? Skriver du musik på fritiden och vill bli bättre på att förstå och förverkliga dina idéer? På tonsättarskolans tvååriga grundkurs får du chansen att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter. Efter grundkursen kan du till exempel studera vidare på musikhögskola.

På Tonsättarskolan Kapellsbergs grundkurs får du lära känna hur musik i olika sammanhang vuxit fram och såväl påverkat som påverkats av sin samtid, du får skriva för olika slags ensembler och instrumentgrupper samt arbeta med inspelning och mixning med virtuella instrument. Kursen är indelad i block med uppgifter knutna till att skriva för olika instrument, i olika stilar eller för olika ändamål.

Du får regelbunden handledning, individuellt och i grupp, parallellt med lektioner i musikteori, gehör och musikaliskt hantverk. Vid sidan av den schemalagda undervisningen krävs en hel del eget arbete. Du förväntas ha en egen dator med musikprogramvara men har även tillgång till arbets- och övningsrum samt en studiolokal på skolan med datorer och musikutrustning.

I grundkursen ingår att skriva musik som kommer att framföras av såväl andra elever på musiklinjen som av yrkesmusiker och ensembler i regionen. Bland annat får du flera möjligheter att skriva för Nordiska Kammarensemblen, en av regionens främsta ensembler.

Kursinnehåll

 • Komposition – individuell handledning, grupplektioner, föreläsningar och workshops
 • Musikteori – musik- och satslära, gehör, kompositionsmetodik och musikanalys
 • Musikhistoria – musikens utveckling och roll i samhället genom historien
 • Dirigering – slagteknik, ensembleledning, tolkning och verkanalys
 • Musikteknik – notskrivningsprogram, studioprogram, inspelning, virtuella instrument
 • Studiebesök – auskultation vid repetitioner, inspelningar och arbete bakom kulisserna

Under den tvååriga grundkursen kommer du att få arbeta med följande musikinriktningar:

 • Instrumentalmusik
 • Vokalmusik
 • Spelmusik
 • Musikdramatik
 • Filmmusik
 • Elektroakustisk musik

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling?

På Tonsättarskolan Kapellsbergs fördjupningskurs kan du studera på distans och få såväl tips och råd som konstruktiv vägledning i ditt skrivande.

Kursinnehåll
Merparten av kursen läses på distans, kompletterat med ett mindre antal lektioner varje termin på plats på Härnösands folkhögskola. Däremellan hålls kontakt med lärare via mail och telefon. Kursinnehållet anpassas efter varje deltagares behov och önskemål och varierar lite i innehåll från år till år. Förutom helt egna moment kommer fördjupningskursens deltagare att medverka i en del gemensamma moment med grundkursen, men på en mer avancerad nivå.

Lärare

Jörgen Häll komponerar såväl orkester- och kammarmusik som elektroakustiska verk, ljudkonst samt musik för spel och film. Hans musik har spelats över hela världen och han har arbetat med ensembler som italienska Alter Ego, amerikanska Ensemble MISE-EN, Senzoku Gakuen Symphony Orchestra i Japan liksom Drottningholms Barockensemble, Gävle Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har studerat för bland andra professor Jan Sandström, Jaime Reis och Gordon McPherson.

Jonas Söderman Bohlin har varit verksam som tonsättare sedan examen från Kungliga Musikhögskolan 1997. Hans produktion befinner sig huvudsakligen inom modern västerländsk konstmusik men han har även skrivit musik till filmer, som Hold Me Down och Steam of Life. Hans senaste större verk är den uppmärksammade operan Tristessa som hade premiär på Kungliga Operans stora scen hösten 2018. Han arbetar nu med att utveckla en ny modell för dur-/moll-harmonik, Chromatic Congruence.

David Saulesco är en tonsättare som rör sig obehindrat mellan olika genrer och sammanhang. Han har studerat för bland andra professor Jan Sandström och Johan Ramström. Hans kritikerrosade musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika, som hans juloratorium och tonsättningen av Tomas Tranströmers Romanska bågar. Barnoperan Prins Pompom efter en saga av Alfhild Agrell har premiär våren 2019. Han uppträder även som sångsolist och med vokalensemblen Reset.

Peter Lyne grundade Musiklinjen Kapellsbergs tonsättarskola på 1980-talet och har sedan dess undervisat många internationellt framstående svenska tonsättare och musiker. Han har själv studerat för bland andra Edmund Rubbra, Ingvar Lidholm och Witold Lutosławski. Han har skrivit en mängd olika verk, bland annat en blockflöjtkonsert till Dan Laurin, en klarinettkonsert till Martin Fröst, sångcykeln Svalorna i katedralen, två symfonier och kantaten The Seasons.

Dessutom kommer varje år spännande gästlärare, musiker och ensembler till musiklinjen för att ge workshops och föreläsa om sin verksamhet.

Antagningskurs 15 – 17 maj

Antagningskursen omfattar individuella och gemensamma kompositionslektioner, kompositionsuppgifter som utförs på plats, skriftliga prov i gehör samt musik- och satslära, intervjuer med tonsättarskolans lärare samt uppspel på eventuella instrument som du spelar.

Detaljerat program för antagningskursen meddelas senare.

I samband med din ansökan skall du skicka ett personligt brev samt ett antal musikstycken (3–5 st) du har skrivit som ger en så komplett bild som möjligt av vad för slags musik du skriver. I ditt personliga brev skall du beskriva dig själv och vad för musik du skriver just nu, vad som inspirerar dig, vad du skulle vilja få ut av utbildningen och hur du skulle vilja jobba med eller ägna dig åt komposition i framtiden.

Musik som du har skrivit i t ex Reason, Cubase, Logic eller FL Studio skall skickas som ljudfiler i mp3-format. Om du skrivit musiken i notprogram som exempelvis Dorico, Finale, Sibelius eller MuseScore vill vi ha både exporterade ljudfiler (i mp3-format) och noter i pdf-format.

Skicka in ditt material senast 26 april till kursledare David Saulesco, david.saulesco@hfs.se. Du måste ha skickat in både ansökan och ansökningsmaterial för att din ansökan skall vara giltig.