Tonsättarskola

Tonsättarskolan Kapellsberg är Sveriges mest mångsidiga förberedande tonsättarutbildning. Utbildningens hörnstenar är samarbeten med lokala musiker och ensembler, gränsöverskridande projekt mot andra konstformer och djupdykningar i olika sidor av modernt musikskapande.

Grundkursen riktar sig till dig som skapar musik på fritiden, vill lära dig mer och få ett rikare musikaliskt språk.

Fördjupningskursen passar dig som redan har kandidatexamen och/eller är verksam inom musiklivet och vill ta dig tid att fokusera på ditt eget skapande.

Kursfakta

Längd: 2 år
Studietakt: Helfart

Pågående termin:
VT 2020: 7 jan – 18 jun

Kommande termin:
HT 2020: 31 aug – 18 dec
VT 2021: 11 jan – 18 jun

Sista ansökningsdag:
Söndag 26 april 2020.
Kallelse skickas sedan ut till antagningskursen. Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Sena ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

Antagningsvillkor:
I stället för inträdesprov har vi antagningskurs med lektion och olika prov. Mer information finns längst ner på sida.

Antagningskurs:
Distanskurs helgen 15 – 17 maj 2020.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Kostnader:
Litteratur, studieresor samt en servicekostnad (1150 kr per termin).

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08 helen.lundquist@hfs.se

Grundkurs

Skriver du musik på fritiden? Vill du bli bättre på att förstå och förverkliga dina idéer? På Tonsättarskolans tvååriga grundkurs har du möjlighet att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter. Efter grundkursen kan du till exempel studera vidare på musikhögskola.

På grundkursen får du lära känna hur musik i olika sammanhang vuxit fram och påverkat såväl som påverkats av sin samtid, du får skriva för olika slags ensembler och instrumentgrupper samt arbeta med digital inspelning och mixning. Grundkursen är indelad i block med uppgifter knutna till att skriva för olika instrument och ändamål eller i olika stilar.

Grundkursens utgångspunkt är akustisk, noterad musik men såväl spel- och filmmusik som elektronisk och experimentell musik är också självklara beståndsdelar. Du behöver inte kunna läsa och skriva noter för att bli antagen, men då förväntas du lära dig det under utbildningen för att kunna delta i alla moment fullt ut.

Kursinnehåll

  • Komposition – individuell handledning, grupplektioner, föreläsningar och workshops
  • Musikteori – musik- och satslära, gehör, kompositionsmetodik och musikanalys
  • Musikhistoria – musikens utveckling och roll i samhället genom historien
  • Dirigering – slagteknik, ensembleledning, tolkning och verkanalys
  • Musikteknik – notskrivningsprogram, studioprogram, inspelning, virtuella instrument
  • Studiebesök – auskultation vid repetitioner, inspelningar och arbete bakom kulisserna

Under den tvååriga grundkursen kommer du att få arbeta med instrumentalmusik, vokalmusik, spelmusik, musikdramatik, filmmusik och elektroakustisk musik.

Du får regelbunden handledning, individuellt och i grupp, parallellt med lektioner i musikteori, gehör och musikaliskt hantverk. Vid sidan av den schemalagda undervisningen krävs en hel del eget arbete.

Du förväntas ha en egen dator med musikprogramvara men har även tillgång till arbets- och övningsrum samt en studiolokal med datorer och musikutrustning.

Din musik kommer att framföras av såväl andra studerande på musiklinjen som av yrkesmusiker och ensembler i regionen, bland annat Nordiska Kammarensemblen, en av regionens främsta ensembler.

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling?

På Tonsättarskolans fördjupningskurs kan du studera på distans och få såväl tips och råd som konstruktiv vägledning i ditt skrivande.

Kursinnehåll

Merparten av kursen läses på distans, kompletterat med ett mindre antal lektioner varje termin på plats på Härnösands folkhögskola. Däremellan hålls kontakt med lärare via mejl, telefon och/eller videosamtal.

Kursinnehållet anpassas efter varje deltagares behov och önskemål och varierar i innehåll från år till år. Förutom egna moment kommer fördjupningskursens deltagare att medverka i en del gemensamma moment med grundkursens deltagare, men på en högre nivå.

Lärare

Jörgen Häll komponerar såväl orkester- och kammarmusik som elektroakustiska verk, ljudkonst samt musik för spel och film. Hans musik har spelats över hela världen och han har arbetat med ensembler som italienska Alter Ego, amerikanska Ensemble MISE-EN, Senzoku Gakuen Symphony Orchestra i Japan liksom Drottningholms Barockensemble, Gävle Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har studerat för bland andra professor Jan Sandström, Jaime Reis och Gordon McPherson.

Jonas Söderman Bohlin har varit verksam som tonsättare sedan examen från Kungliga Musikhögskolan 1997. Hans produktion befinner sig huvudsakligen inom modern västerländsk konstmusik men han har även skrivit musik till filmer, som Hold Me Down och Steam of Life. Hans senaste större verk är den uppmärksammade operan Tristessa som hade premiär på Kungliga Operans stora scen hösten 2018. Han arbetar nu med att utveckla en ny modell för dur-/moll-harmonik, Chromatic Congruence.

David Saulesco är en tonsättare som rör sig ledigt mellan olika genrer och sammanhang. Han har studerat för bland andra professor Jan Sandström och Johan Ramström. Hans kritikerrosade musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika, som hans juloratorium och tonsättningen av Tomas Tranströmers Romanska bågar. Barnoperan Prins Pompom efter en saga av Alfhild Agrell hade bejublad premiär våren 2019. Han uppträder även som sångsolist och recitatör.

Peter Lyne grundade Musiklinjen Kapellsbergs tonsättarutbildning på 1980-talet och har sedan dess undervisat många internationellt framstående svenska tonsättare och musiker. Han har själv studerat för bland andra Edmund Rubbra, Ingvar Lidholm och Witold Lutosławski. Han har skrivit en mängd olika verk, bland annat en blockflöjtkonsert till Dan Laurin, en klarinettkonsert till Martin Fröst, sångcykeln Svalorna i katedralen, två symfonier och kantaten The Seasons.

Dessutom kommer varje år spännande gästlärare, musiker och ensembler till musiklinjen för att ge workshops och föreläsa om sin verksamhet.

Antagningskurs 15 – 17 maj 2020

Med anledning av coronaviruset kommer antagningskursen att hållas på distans. Praktisk information om antagningskursen kommer efter sista ansökningsdag. Samtliga moment kommer att genomföras via e-post och/eller videosamtal helgen 15–17 maj.

Antagningskursen omfattar individuella och gemensamma kompositionslektioner, kortare kompositionsuppgifter, skriftliga prov i gehör samt musik- och satslära, intervjuer med Tonsättarskolans lärare samt uppspel på eventuella instrument som du behärskar.

Hur du söker till Tonsättarskolan

När du fyller i och skickar in din ansökan via länken ovan skall du bifoga ett personligt brev där du beskriver dig själv och din musik, vad du skulle vilja få ut av den här utbildningen och hur du föreställer dig att du ägnar dig åt komposition i framtiden.

I samband med din ansökan skall du även skicka in 3–5 st musikstycken som ger en så komplett bild som möjligt av vad för slags musik du skriver. Om du gjort musiken i DAW-program som Cubase, Logic, Reason eller FL Studio skall du skicka in ljudfiler i mp3-format. Om du gjort musiken i notprogram som Dorico, Sibelius, Finale eller MuseScore skall du skicka in noter i pdf-format och gärna även ljudfiler i mp3-format.

Skicka in ditt material senast söndag 26 april 2020 till kursledare David Saulesco, david.saulesco@hfs.se.
Din ansökan behandlas först när du skickat in både ansökan och ansökningsmaterial.