Saxofonkurs – distans 50%

Kursfakta

Längd: 3 mån
Träffar: 3 träffar
Studietakt: Halvfart
Termin: HT 2020: 11 sep – 16 nov
Studieort: Distans, med fysiska träffar (11 – 13/9, 9 – 11/10 & 13 – 15/11)
Sista ansökningsdatum: 24 aug 2020

Kostnader:
Boende enkelrum: 540 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Boende dubbelrum: 320 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Frukost: 60 kr/person/dag.

Matpaket: 245 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela hösten.
Servicekostnad för studierna är 500 kr/termin.

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén,
0611-55 85 52, 072-240 10 08

Halvfart, distans, med tre kurshelger. Under tre veckoslut får du fylla på med repertoar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminskursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna, alternativt anmäler du dig till enstaka helg.

Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Kurstillfällen:
11 – 13 sep
9 – 11 okt
13 – 15 nov

Neta Norén
Foto: Pelle Piano

Neta Norén (Medverkar på alla tre helgerna)

Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin´ Phones sedan 1986.

Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartettspelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige. För frågor gällande kursen kontaktar du Neta på; neta@rollinphones.se eller 070-620 35 90.

Om kursen

Kursen är en ensemblekurs som innehåller fokus på spelteknik, ensemblespel och gehörsspel i olika genrer; klassiskt, populärmusik, jazz, folkmusik. Du kommer att delas in i ensemble efter nivå, notläsningsförmåga och tidigare erfarenhet av saxofonspel. Ensemblerna kommer att bestå av fyra – sex deltagare I varje grupp. Kursen vänder sig till vuxna amatörer från 16 år och uppåt. Man bör kunna spela efter noter för att kunna tillgodogöra sig kursen och vid anmälan uppger man vilket notexempel du kan klara av speltekniskt vid en första genomspelning.

Under helgen 9 – 11 oktober bjuder vi in till vidareutbildning för dig som är saxofonlärare på Kulturskolan. Ragnhild Holm, som är en av Norges bästa pedagoger, kommer att tipsa och ge inspiration om solo-och ensemblerepertoar samt metodik för alla stadier. Du kommer dessutom få spela repertoar i en lärarensemble för Neta Norén. OBS! Detta kräver minst fyra deltagare.

Kursen är öppen för deltagare från hela EU samt alla skandinaviska länder, det går även bra att anmäla sig till enstaka kurshelg, viktigt att då ange vilken helg det gäller.

OBS! I anmälan, under övrig information, är det viktigt att ange vilka saxofonstorlekar du kan tänka sig att ta med på kursen, gärna flera, eftersom vi kommer behöva alla storlekar för att få fungerande ensembler.


Första helgen 11 – 13 sept; Folkmusikspel både efter noter och på gehör. Spel i grupp där vi möter traditionsmusik från främst Mittsveriges regioner, Jämtland, Medelpad och Ångermanland.

Vi kommer att behandla materialet ur ett instrumenttekniskt perspektiv och se till de möjligheter låtmaterialet ger oss att utvecklas, både musikaliskt och på instrumentet.

Gästlärare Christian Cuadra (Stockholm)

Christian Cuadra
Foto: Elias Gammelgård

Andra helgen 9 – 11 okt; Fokus på klassisk ensemblerepertoar, spel i kvartett och kvintett och stor saxofonensemble.

I andra kurshelgen ingår även lektion i mindre grupp med fokus på din egen utveckling på instrumentet. Indelning efter nivå och tidigare spelerfarenhet.

Gästlärare Kristin Uglar (Stockholm)

Kristin Uglar

Tredje helgen 13 – 15 nov; Spel i grupp med fokus på jazz/populärmusikrepertoar, både efter noter och på gehör.

Vi jobbar med notläsning i kvartett/kvintett och med improvisation och jazzteori i grupp.

Gästlärare Amanda Sedgwick (Stockholm)

Amanda Sedgwick
Foto: Johan Persson

Lärarpresentationer

Neta Norén (Kursledare-undervisar på alla tre helgerna)

Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin’ Phones sedan 1986.

Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartettspelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige.

I tjugofem år spelade hon med Stockholm Jazz Orchestra och  hon har även bott och jobbat i Schweiz där hon spelade med Swiss jazz Orchestra och även undervisade i saxofon.

Under några år bodde hon i Kuwait där hon spelade med Kuwait Symphony Orchestra och Desert Cats Big Band. Sedan några år tillbaka jobbar Neta som producent inom musik på Kultur Gävleborg och fortsätter parallellt med sin musikerbana.

Som pedagog har hon undervisat på alla nivåer, från små barn till  högskolestudenter, även internationellt. Under mer än tio år drev Neta tillsammans med sina kollegor i Saxofonkvartetten Rollin´ Phones en mycket populär sommarkurs för amatörsaxofonister i alla åldrar och på alla nivåer.

Christian Cuadra, saxofon (folkmusik)

Christian Cuadra är ett nytillskott på de svenska och norska akustiska scenerna. Han är en av de folkmusiker som också abdikerat till jazz. I tidig ålder startade hans folkmusikaliska karriär och han har under det senaste decenniet etablerat sig som både folkmusiker och jazzmusiker. Christian har spelat i länder som Japan, USA, Indien, Polen, Tjeckien, Serbien, Tyskland samt i hela Skandinavien med flera olika konstellationer där han både varit konstnärligt ledande och medmusikant. 

Under åren har Christian också medverkat på flertalet inspelningar och utgivit eget material främst med det västernorrländska folkmusikbandet Bjäran. 

Våren 2018 tog Christian examen från Jazzlinjen i Trondheim och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Under det senaste året har Christian undervisat Musik Västernorrlands folkmusikband ”Mittfolk”, axlat rollen som ensemblelärare på Bollnäs folkhögskolas folkmusiklinje, samt undervisat på folkmusikkurser.

Kristin Uglar, saxofon (saxofonspel ur alla perspektiv)

Kristin Uglar är född i Oslo, Norge 1968 och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilanssaxofonist spelar Kristin kontinuerligt i Sverige och Norges professionella blås- och symfoniorkestrar och andra kammarmusikaliska sammanhang.

Förutom att spela på de vanliga saxofonstorlekarna spelar hon gärna på sin C-melody tenorsaxofon.

Kristin är saxofonlärare och huvudlärare i träblås vid Musikskolan Lilla Akademien och undervisar i ämnesdidaktik/saxofon vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Sedan 1991 spelar Kristin altsaxofon i Saxofonkvartetten Rollin´Phones.

Amanda Sedgwick, saxofon (jazz)

Amanda har varit verksam som bandledare, kompositör och frilansande saxofonist i Sverige och USA de senaste tjugo åren.  Även som sångerska har Amanda rönt stor uppskattning. 

Hon har gett ut fyra skivor i eget namn där hennes kompositioner varit centrala: ”Volt, ”Reunion”, ”Delightness” och ”Shadow And Act”. 

Idag är Amanda bosatt i Stockholm, men vistas regelbundet i New York, där hon ibland ses framträda på jazzklubben Smalls med några av New Yorks bästa jazzmusiker. 

Förutom att framträda som solist med storband, leda sin kvintett och den nya sextetten Bird´s Nest, spelar hon med ett flertal andra svenska band, bland flera andra Radiojazzgruppen, Kustbandet, Bosse Brobergs Nogenja och Georgie Fame med Claes Crona Trio. ” 

Amanda är också en mycket uppskattad pedagog med lång erfarenhet av att undervisa både yngre barn och högskolestudenter. Hon har undervisat på Morehouse College i USA och hon är lärare i ensemble och gehör på Musikhögskolan i Stockholm.