Saxofonkurs – distans 50%

Under tre veckoslut får du fylla på med repertoar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna.
Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00. 

Kursfakta

Längd: 2 månader
Träffar: 3 träffar
Studietakt: Halvfart (50%)
Terminstider: 14 februari – 5 april 2020
Studieort: Distans samt tre kurshelger på Härnösands folkhögskola
Notexempel: Ladda ner (pdf)

Kostnader:
Boende enkelrum: 540kr kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Boende dubbelrum: 320 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Frukost: 60 kr/person/dag.
Matpaket: 285 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 
Servicekostnad: 500kr/termin

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela hösten.

När du blivit antagen:
Boka ev. boende och matpaket på
konferens@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle.

Vi kan ta emot max 4 ensembler med ca 4-6 deltagare i varje grupp, ca 16-20 studenter.

Kontaktperson:
Neta Norén
neta@rollinphones.se
070-620 35 90

OBS! Glöm inte att ladda ner notexempel (pdf)

Om kursen

Kursen är en ensemblekurs som innehåller fokus på spelteknik, ensemblespel och gehörsspel i olika genrer; klassiskt, populärmusik, jazz och folkmusik. Du kommer att delas in i ensemble efter nivå, notläsningsförmåga och tidigare erfarenhet av saxofonspel.
Kursen vänder sig till vuxna amatörer från 16 år och uppåt. Du bör kunna spela efter noter för att kunna tillgodogöra dig kursen.

Vid anmälan uppger du vilket notexempel du kan klara av speltekniskt vid en första genomspelning.

Även saxofonlärare på Kulturskolan är välkomna att anmäla sig som en vidareutbildning, man delas då in i en speciell lärarensemble där även ensemblerepertoar och metodik för kulturskolan kommer att ingå.

Kursen är öppen för deltagare från hela EU samt alla skandinaviska länder, ingen kursavgift tas ut utan deltagarna betalar endast omkostnader för resa, mat och boende och service.

OBS! I anmälan, under övrig information, är det viktigt att ange vilka saxofonstorlekar du kan tänka sig att ta med på kursen, gärna flera, eftersom vi kommer behöva alla storlekar för att få fungerande ensembler.

Kurshelger

14-16 februari

Fokus på klassisk ensemblerepertoar, spel i kvartett och kvintett och stor saxofonensemble. I första kurshelgen ingår även lektion i mindre grupp med fokus på din egen utveckling på instrumentet. Indelning efter nivå och tidigare spelerfarenhet. Gästlärare Ragnhild Holm (Norge)

Ragnhild Holm
Foto: Privat

13-15 mars

Spel i grupp med fokus på jazz/populärmusikrepertoar, både efter noter och på gehör. Vi jobbar med notläsning i kvartett/kvintett och med improvisation i grupp. Gästlärare Amanda Sedgwick (Stockholm)

Amanda Sedgwick
Foto: Johan Persson

3-5 april

Folkmusik både efter noter och på gehör. 
Spel i grupp där vi möter traditionsmusik från främst Mittsveriges regioner, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Vi kommer att behandla materialet ur ett instrumenttekniskt perspektiv och se till de möjligheter låtmaterialet ger oss att utvecklas, både musikaliskt och på instrumentet. Gästlärare Christian Cuadra (Stockholm)

Christian Cuadra
Foto: Elias Gammelgård

Lärarpresentationer

Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin’ Phones sedan 1986.

Neta Norén
Foto: Pelle Piano

Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartettspelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige. I tjugofem år spelade hon med Stockholm Jazz Orchestra och  hon har även bott och jobbat i Schweiz där hon spelade med Swiss jazz Orchestra och även undervisade i saxofon. Under några år bodde hon i Kuwait där hon spelade med Kuwait Symphony Orchestra och Desert Cats Big Band. Sedan några år tillbaka jobbar Neta som producent inom musik på Kultur Gävleborg och fortsätter parallellt med sin musikerbana. Som pedagog har hon undervisat på alla nivåer, från små barn till  högskolestudenter, även internationellt. Under mer än tio år drev Neta tillsammans med sina kollegor i Saxofonkvartetten Rollin´ Phones en mycket populär sommarkurs för amatörsaxofonister i alla åldrar och på alla nivåer.

Ragnhild Holm, saxofon (saxofonspel ur alla perspektiv)

Ragnhild Holm från Norge har undervisat i saxofon i 40 år och anses vara en av de främsta pedagogerna i landet. Hon har sin musikutbildning från Norges Musikhögskola, med både saxofon och piano som huvudinstrument samt musikpedagogik.

Ragnhild spelar både i orkester, saxofonkvartett och har varit solist ett flertal gånger i olika sammanhang.  

Ragnhild har undervisat på sommarkurser i över 30 år (i Sverige och Norge) som har riktat sig både till amatörer och professionella saxofonister samt musiklärare. Hon har suttit i jury på flera musiktävlingar, både nationell och internationell. 

Genom sitt arbete som timlärare i Saxofondidaktik vid Norges Musikhögskola under 20 år har Ragnhild också hjälpt till att utbilda många saxofonpedagoger som nu är verksamma i Skandinavien. 

Fem saxofonböcker har Ragnhild gjort tillsammans med dottern Kaja Holm. Ragnhilds motto är: “det du vill får du till” och “alla har möjlighet, oavsett nivå, att bli bättre på att spela.” 

Amanda Sedgwick, saxofon (jazz)

Amanda har varit verksam som bandledare, kompositör och frilansande saxofonist i Sverige och USA de senaste tjugo åren.  Även som sångerska har Amanda rönt stor uppskattning. 

Hon har gett ut fyra skivor i eget namn där hennes kompositioner varit centrala: ”Volt, ”Reunion”, ”Delightness” och ”Shadow And Act”. 

Idag är Amanda bosatt i Stockholm, men vistas regelbundet i New York, där hon ibland ses framträda på jazzklubben Smalls med några av New Yorks bästa jazzmusiker. 

Förutom att framträda som solist med storband, leda sin kvintett och den nya sextetten Bird´s Nest, spelar hon med ett flertal andra svenska band, bland flera andra Radiojazzgruppen, Kustbandet, Bosse Brobergs Nogenja och Georgie Fame med Claes Crona Trio. ” 

Amanda är också en mycket uppskattad pedagog med lång erfarenhet av att undervisa både yngre barn och högskolestudenter. Hon har undervisat på Morehouse College i USA och hon är lärare i ensemble och gehör på Musikhögskolan i Stockholm.

Christian Cuadra, saxofon (folkmusik)

Christian Cuadra är ett nytillskott på de svenska och norska akustiska scenerna. Han är en av de folkmusiker som också abdikerat till jazz. I tidig ålder startade hans folkmusikaliska karriär och han har under det senaste decenniet etablerat sig som både folkmusiker och jazzmusiker. 

Christian har spelat i länder som Japan, USA, Indien, Polen, Tjeckien, Serbien, Tyskland samt i hela Skandinavien med flera olika konstellationer där han både varit konstnärligt ledande och medmusikant. 

Under åren har Christian också medverkat på flertalet inspelningar och utgivit eget material främst med det västernorrländska folkmusikbandet Bjäran. 

Våren 2018 tog Christian examen från Jazzlinjen i Trondheim och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Under det senaste året har Christian undervisat Musik Västernorrlands folkmusikband ”Mittfolk”, axlat rollen som ensemblelärare på Bollnäs folkhögskolas folkmusiklinje, samt undervisat på folkmusikkurser.