Saxofonkurs – distans 50%

Kursfakta

Längd: 3 mån
Träffar: 3 träffar
Studietakt: Halvfart
Termin: VT 2021 16 april-14 juni
Studieort: Distans, med fysiska träffar (16-18 april, 7-9 maj,11-13 juni)
Sista ansökningsdatum: 26 mars 2021

Kostnader:
Boende enkelrum: 540 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Boende dubbelrum: 320 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Frukost: 60 kr/person/dag.

Matpaket: 245 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela hösten. Servicekostnad för studierna är 500 kr/termin.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på info@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle.

Mail: info@hfs.se
Telefon: 0611-55 85 00 (måndag – fredag kl. 08:00 – 10:00 & 12:30 – 14:30)

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén,
0611-55 85 52, 072-240 10 08

Halvfart, distans, med tre kurshelger. Under tre veckoslut får du fylla på med repertoar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminskursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna, alternativt anmäler du dig till enstaka helg.

Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Kurstillfällen:
16-18 april
7-9 maj
11-13 juni

Neta Norén
Foto: Pelle Piano

Neta Norén (medverkar på alla tre helgerna)

Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin´ Phones sedan 1986.

Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartettspelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige. För frågor gällande kursen kontaktar du Neta på; neta@rollinphones.se eller 070-620 35 90.

Om kursen

Kursen är en ensemblekurs som innehåller fokus på spelteknik, ensemblespel och gehörsspel i olika genrer; klassiskt, populärmusik, jazz, folkmusik. Du kommer att delas in i ensemble efter nivå, notläsningsförmåga och tidigare erfarenhet av saxofonspel. Ensemblerna kommer att bestå av fyra – sex deltagare I varje grupp. Kursen vänder sig till vuxna amatörer från 16 år och uppåt. Man bör kunna spela efter noter för att kunna tillgodogöra sig kursen och vid anmälan uppger man vilket notexempel du kan klara av speltekniskt vid en första genomspelning.

Kursen är öppen för deltagare från hela EU samt alla skandinaviska länder, det går även bra att anmäla sig till enstaka kurshelg, viktigt att då ange vilken helg det gäller.

OBS! I anmälan, under övrig information, är det viktigt att ange vilka saxofonstorlekar du kan tänka sig att ta med på kursen, gärna flera, eftersom vi kommer behöva alla storlekar för att få fungerande ensembler.


Första helgen 16-18 april; Spel i grupp med fokus på jazz/populärmusik-repertoar, både efter noter och på gehör. Vi jobbar med notläsning i kvartett/kvintett och med improvisation och jazzteori i grupp.

Gästlärare Jonas Knutsson (Stockholm)

Jonas Knutsson

Andra helgen 7-9 maj; Folkmusik-spel både efter noter och på gehör. Spel i grupp där vi möter traditionsmusik från främst Mittsveriges regioner, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Vi kommer att behandla materialet ur ett instrument-tekniskt perspektiv och se till de möjligheter låt-materialet ger oss att utvecklas, både musikaliskt och på instrumentet.

Gästlärare Christian Cuadra (Stockholm)

Christian Cuadra
Foto: Elias Gammelgård

Tredje helgen 11-13 juni; Fokus på klassisk ensemble-repertoar, spel i kvartett och kvintett och stor saxofonensemble. Ingår även lektioner i mindre grupp med fokus på din egen utveckling på instrumentet. Indelning efter nivå och tidigare spelerfarenhet.

Gästlärare Johannes Thorell (Örebro)

Johannes Thorell
Foto: Annika Falkuggla

Lärarpresentationer

Neta Norén (Kursledare-undervisar på alla tre helgerna)

Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin’ Phones sedan 1986.

Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartett-spelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige.

I tjugofem år spelade hon med Stockholm Jazz Orchestra och hon har även bott och jobbat i Schweiz där hon spelade med Swiss jazz Orchestra och även undervisade i saxofon. Under några år bodde hon i Kuwait där hon spelade med Kuwait Symphony Orchestra och Desert Cats Big Band.

Sedan några år tillbaka jobbar Neta som producent inom musik på Kultur Gävleborg och fortsätter parallellt med sin musikerbana. Som pedagog har hon undervisat på alla nivåer, från små barn till högskolestudenter, även internationellt. Under mer än tio år drev Neta tillsammans med sina kollegor i Saxofonkvartetten Rollin´ Phones en mycket populär sommarkurs för amatörsaxofonister i alla åldrar och på alla nivåer.

Jonas Knutsson, saxofon (jazz)

Jonas Knutsson, saxofonist inom jazz och folkmusik och även kompositör.

Jonas har i många skiftande konstellationer sammanfört jazzens språk med folkmusik, tillsammans med Elise Einarsdotter, Lena Willemark och Ale Möller med flera.

Jonas arbetar också med undervisningsprojekt på olika nivåer, och har på senare år skrivit ett antal beställningsverk.

Jonas spelar regelbundet med ”Berger Knutsson Spering ” och med Nils Landgren i konstellationerna ”New Eyes on Baroque” och ”Christmas with my friends”. Sedan 2001 finns dessutom Jonas Knutsson Quartet. 

2013 använde Avicii Jonas melodi ”Hymn” i en av sina låtar ”Dear boy” på sin debutplatta ”True”.  

http://jonasknutsson.se/j/

Christian Cuadra, saxofon (folkmusik)

Christian Cuadra är ett nytillskott på de svenska och norska akustiska scenerna. Han är en av de folkmusiker som också abdikerat till jazz. I tidig ålder startade hans folkmusikaliska karriär och han har under det senaste decenniet etablerat sig som både folkmusiker och jazzmusiker. Christian har spelat i länder som Japan, USA, Indien, Polen, Tjeckien, Serbien, Tyskland samt i hela Skandinavien med flera olika konstellationer där han både varit konstnärligt ledande och medmusikant. 

Under åren har Christian också medverkat på flertalet inspelningar och utgivit eget material främst med det västernorrländska folkmusikbandet Bjäran. 

Våren 2018 tog Christian examen från Jazzlinjen i Trondheim och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Under det senaste året har Christian undervisat Musik Västernorrlands folkmusikband ”Mittfolk”, axlat rollen som ensemblelärare på Bollnäs folkhögskolas folkmusiklinje, samt undervisat på folkmusikkurser.

Johannes Thorell saxofon (klassiskt)

Efter studier vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm samt Conservatorium van Amsterdam så debuterade Saxofonisten Johannes Thorell 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Edison Denisovs konsert för altsaxofon och orkester.

Johannes är en aktiv kammarmusiker och spelar regelbundet med Nordiska saxofonkvartetten samt i duo tillsammans med pianisten Magnus Sköld.

Hans stora intresse för samtida musik har lett till ett flertal beställningar och uruppföranden av ny musik.  Johannes presenterades 2003 som “ung svensk solist” vid konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten och utsågs året efter till Stora Enso Kvarnsvedens ”bruksstipendiat” . 2005 medverkade Duo Sköld/Thorell vid Ung och lovande i Västerås.

2011 släpptes debut-CDn the forbidden saxophone (dBCD138) vilket året efter följdes upp med skivan Far North (dBCD150).Johannes är sedan 2012 Selmer Paris performing Artist och är grundare av Nordic Saxophone Festival. 

https://www.johannesthorell.se/