En kvinna spelar på en stor marimba med 4 marimbapinnar i händerna

Slagverk

Inriktningen är klassisk och innehåller förutom rena instrumentallektioner ensembleteknik, slagverksensemble, instrumentvård samt scenkunskap.

Instrumentallektioner

  • Teknikstudier på virveltrumma och marimba
  • Marimbarepertoar
  • Soloslagverksrepertoar
  • Slagverksensemblerepertoar

Ensemblespel

I undervisning ingår att du spelar i Härnösands slagverksensemble samt lokala orkesterproduktioner

Härnösands slagverksensemble

I Härnösand finns en av Sveriges främsta slagverksensembler med studerande. Verksamheten har bl a belönats med Sparbankens kulturstipendium och Härnösands kommuns kulturstipendium.

”Sveriges bästa plantskola för slagverkare” benämns den av Leif Karlsson, en av Kroumatas grundare och numera chef för Musik i väst. Han har donerat sitt bibliotek till ensemblen. Av Kroumatas fyra nuvarande medlemmar är för övrigt en från Härnösand. Allt fler tidigare studerande återfinns i svenska orkestrar, senast 2010 fick en Härnösandsmusiker tjänsten som pukist i Göteborgs symfoniorkester.

Härnösands slagverksensemble ingår regelbundet i Musik Västernorrlands utbud:

Härnösands slagverksensemble (video)

Härnösands slagverksensemble 2 (video)

Antagningsprov

Antagningskursen består av följande moment: en lektion på ditt huvudinstrument, uppspelning, skriftligt prov i gehör, allmän musiklära och satslära, muntligt gehör.

Du förväntas ha förberett två eller flera stycken av olika karaktär som vi arbetar med under antagningskursen (antagningsprovet).

Lärare

Johan Bodin Eriksson, flerfaldigt prisbelönad musiker och slagverkspedagog. Sedan 1991 arbetar han i Härnösand och är konstnärlig ledare för Härnösands slagverksensemble, en gymnasial ensemble som har utvecklats till en av Västernorrlands största publikmagneter för nutida musik.

I sitt eget musicerande rör han sig mellan det rent solistiska, och kammarmusik. Som exempel kan nämnas hans senaste solo-CD ”The Deliberate Marimba” (Courthouse Music), samt kritikerrosade duo-CD:n ”From Childhood to Eternity” Courthouse Music) där han tillsammans med pianisten Johan Fröst tolkar Stockhausen. Johan Bodin Eriksson använder ofta slagverksensemblen som klangkälla i sina kompositioner. ”Den där magiska ursprungliga upplevelsen av rytm är jag alltid på jakt efter, oavsett om jag komponerar, spelar eller undervisar.”

Uppdaterad: 2016-12-12
Till sidans topp