Närbild på en man som spelar fiol, hans reflektion syns i en spegel

Stråk och träblås

Musiklinjen har några studieplatser för stråk- och träblåsinstrumentalister. Kursens syfte är att ge fördjupade tekniska och musikaliska kunskaper på ditt instrument. Du bör ha goda förkunskaper och vill fördjupa ditt solistiska spel i en utvecklande och stimulerande miljö. Studierna kan vara förberedande för musikhögskola men också en möjlighet att fokusera på ditt eget spel efter andra studier. Studierna kan också vara ett avbrott eller fortbildning i ett yrkesliv.

Antagningsprov

Antagningskursen består av följande moment: en lektion på ditt huvudinstrument, uppspelning, skriftligt prov i gehör, allmän musiklära och satslära, muntligt gehör. Du förväntas ha förberett två stycken av olika karaktär som du kan arbeta med i den enskilda lektionen under antagningskursen. Ett eller båda av dessa stycken ska du framföra i uppspelningsprovet. Önskas ackompanjemang av pianist, skicka in noter senast 25 mars till info@hfs.se eller Härnösands folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg, Box 14, 871 21 Härnösand. Glöm inte att skriva ditt namn på varje stycke!

Lärare

Våra lärare är erfarna musiker och pedagoger från Nordiska kammarorkestern, Sundsvall. Du har enskild lektion med din instrumentallärare och interpretation med vår pianolärare, Mona Sandström Kontra.

Ronnie Weber är violinlärare på utbildningen. Ronnie Weber är stämledare i Nordiska Kammarorkestern och primarie i Weberkvartetten. 
 
Ronnie studerade för Jennifer och Endre Wolf på Malmö Musikhögskola och tog solist- och kammarmusikdiplom för Itzhak Rashkovsky i London, där han med Weber Quartet vann Anglo-Czech Competition. Han har även tagit lektioner för bl.a. Igor Oistrakh och Terje Moe Hansen samt kammarmusiklektioner för Lars Fresk, Paavo Pohjola, Simon Rowland-Jones och medlemmar ur Chilingirian-, Allegri- och Alban Bergkvartetten.
 
2005 vann Weberkvartetten ”Ung och Lovande” och sedan dess har Ronnie spelat på de flesta kammarmusikscener i Sverige, medverkat på välrenommerade festivaler både i Sverige och utomlands, spelat in för radio och TV och samarbetat med flera av Sveriges främsta musiker och tonsättare. Han konserterar även i mindre konstellationer som violin och piano, och med violinduon Weber Duo.
 
Ronnie leder ofta orkestrar i olika sammanhang och har haft konsertmästaruppdrag i Musica Vitae och i Nordiska Kammarorkestern, där han vid flera tillfällen har uppträtt som solist.
 
Vår lärare Christian Sahlin undervisar i cello. Christian Sahlin har studerat vid Musikhögskolan i Malmö för Mats Rondin och vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam för Dmitri Ferschtman. Han har medverkat i masterclasses med Truls Mørk. 1994 var han med och startade kammarmusikensemblen Musica Mobile. 2001 fick Christian anställning i Nordiska kammarorkestern som alternerande solocellist och medlem i Nordiska kammarensemblen.
Uppdaterad: 2017-12-14
Till sidans topp