Folkmusik

Information in English


Som elev får du stora utvecklingsmöjligheter genom mycket generöst med individuella lektioner och många renodlade folkmusikämnen.
Här ges ett unikt tillfälle att studera för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna på sina instrument; Ulrika Bodén – sång, Daniel Ek -gitarr/sträng, Emma Ahlberg Ek – fiol, Göran Månsson – flöjt/pipa och Niklas Roswall – nyckelharpa. Spelar du något annat instrument och vill söka så kontakta oss, det finns en bred kompetens i Härnösand/Sundsvall med bl a Nordiska Kammarorkestern.

Kursfakta

Längd: 1 år med möjlighet att söka ett andra år.
Studietakt: Helfart

Kommande termin:
HT 2020: 31 aug – 18 dec
VT 2021: 11 jan – 18 juni

Studieort: Härnösand

Ansök senast: 
31 maj. I mån av plats godtas även senare ansökningar. 

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Kostnader: Litteratur, studieresor samt en servicekostnad (1150 kr per termin).

Språk: Undervisningen bedrivs på svenska och man måste därför förstå svenska hjälpligt för att kunna tillgodogöra sig den.

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08
helen.lundquist@hfs.se

Antagningsprov/villkor

I din ansökan ska du beskriva din musikaliska erfarenhet och färdighet samt vilket/vilka instrument du spelar.  Vi erbjuder tre dagar och platser för antagningsprov: 22 februari på Umefolk, 14 mars på Härnösands folkhögskola samt 6 juni på Ransäterstämman. Ange i ansökan var du vill göra ditt prov. Provet består av ett spelprov, tre olika sånger eller låtar som du vill framföra, och en kort intervju om din målsättning med utbildningen, önskemål, tidigare erfarenheter etc.

Om du vill söka men inte kan medverka på antagningsproven finns möjligheten att skicka in en video. Ange i så fall detta i ansökan och maila ett personligt brev samt en länk till videon till niklas.roswall@hfs.se.

Öppen kursvecka/prova på

Måndag till och med lördag vecka 11, 9-14 mars 2020, är kursen öppen för alla som vill prova på, en eller flera dagar.
Lördagen 14 mars går det även att göra ansökningsprov och dagen avslutas med konsert följt av dans och jamkväll.
Anmäl medverkan till niklas.roswall@hfs.se, vilka dagar ni vill vara med och ev behov av boende eller mat. 
Varmt välkomna till Härnösand!

Läsåret 2020/2021

Folkmusiklinjen på Kapellsberg har ett rikt utbud av ämnen som ger en god grundutbildning i musik. Lärarna är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter musikaliskt och yrkesmässigt. Du får en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med individuell studieplanering. Möjligheten till individuell studieplanering finns även första året.

Kursinnehåll

 • Låt- och visutlärning 
 • Individuella lektioner huvud- och biinstrument 
 • Folkmusikensemble, även sångensemble 
 • Folkmusikarrangering 
 • Vallmusik 
 • Folkmusikhistoria 
 • Seminarium 
 • Arkivprojekt
 • Musikerkunskap
 • Folklig dans
 • Gästlärare
 • Målbok
 • Gruppledning
 • Gehör 
 • Satslära 

Folkmusiklärare

Ulrika Bodén

Med rötterna i Helgum i Ångermanland bor nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar med bla trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare. 

Emma Ahlberg Ek

Kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med sin egen folkmusikaliska uppsättning av fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.

Göran Månsson

Från Ånge i Medelpad och numera bosatt i Sundsvall och Stockholm, är en av de mest spännande och nyskapande flöjtisterna i Sverige. Som traditionsbärare av flöjtspel inom svensk folkmusik förvaltar han arvet efter sina förfäder i spelmanssläkten Lång i Haverö. Utbildad vid Kapellbergs musikskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerade klassisk blockflöjt. Göran är engagerad i många olika sammanhang, bla Göran Månsson Band, flöjttrion Zephyr och med senaste skivprojektet Ol’ Jansa. Som soloartist gör han återkommande turnéer i Japan där han är en av de största akterna inom den nordiska folkmusiken. Göran undervisar i flöjtspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har skapat Folk Flute Academy och tillsammans med Daniel Ek i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk.

Daniel Ek

Är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson,Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Niklas Roswall

Kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marin. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. 

Gästlärare

Under läsåret får vi besök av olika gästlärare som undervisar i låtspel/sång samt håller i seminarium.
Tidigare år har vi bland annat besökts av Kajsa ”O’tôrgs-Kaisa” Abrahamsson, Jonas Brandin, Per Gudmundsson, Magnus Gustafsson, Anders Norudde, Sara Parkman och Kristine West. 
På Härnösands folkhögskola hålls även en distanskurs i folkmusik med tre kurshelger per termin, dessa får även heltidseleverna vara med på. 
Vi har tidigare år bland annat besökts av Thomas Andersson och Markus Falck, Mats Berglund, Mia Marine, Jonas Simonsson, Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson.I samband med kurshelgerna hålls även en offentlig konsert med gästlärarna följt av dans och spelkväll.Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord.