Foto: Thor Hauknes, Anna Gullmark, Per Helander och Martin von Schmalensee
Foto: Thor Hauknes, Anna Gullmark, Per Helander och Martin von Schmalensee

Folkmusik

Längtar du efter att under ett år fördjupa dig i den svenska folkmusiken, utvecklas på ditt huvudinstrument och spela och sjunga ihop med likasinnade? Vill du fylla luckor i ditt musicerande som tex notläsning eller hur en egentligen gör en andrastämma? Utveckla arrangemang och samspel eller undersöka en specifik tradition?
 
Musiklinjen Kapellsberg öppnar nu upp för folkmusiker och sångare och här ges ett unikt tillfälle att studera, både individuellt och i grupp, för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna på sina respektive instrument.

Här erbjuds en utbildning för dig som redan är väl förtrogen med ditt instrument och vill lära dig mer eller förbereda dig för vidare musikstudier. Om ditt mål är att söka Musikhögskolan kan lärarna lägga upp ditt studieår med det i tankarna och du får hjälp att förbereda dig inför sökningarna. 

OBS! Från och med höstterminen 2018 hålls kursen på helfart under 1 år på Härnösands folkhögskola. 
 

Läsåret 2018/2019 – helfart

Folkmusiklinjen Kapellsberg har ett rikt utbud av ämnen som ger en god grundutbildning i musik. Alla lärare är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter musikaliskt och yrkesmässigt. Du får en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med eventuellt individuell studieplanering.
 

Kursinnehåll


Läses enbart med Folkmusiklinjen:

Individuella lektioner på huvudinstrument: fiol, flöjt, gitarr/sträng, nyckelharpa, sång
Utlärning av låtar och visor från olika landskap och traditioner
Stämspel/arrangering/folkmusikteori
Folkmusikensemble
Folklig sångensemble
Spel/trall till dans
Improvisation och variation
Veckans seminarium (Gästlärares och huvudlärares seminarium om olika teman, tex föredrag om lärarnas specialområden, studiemetodik, entreprenörsskap, folkmusikhistoria, röstvård, möten med andra genrer, scenisk träning, arkivkunskap, konsertframträdanden och förberedelser inför dem.
Individuellt projektarbete
Spel- och visstuga, öppen för alla på skolan och utanför
Att leda och handleda grupper/musikhandlederi

 
Läses tillsammans med övriga studerande på Musiklinjen Kapellsberg:

Gehörslära
Musiklära/harmonilära
Körsång
Tai Chi
Livsåskådning
Samarbetsprojekt med övriga musikstuderande på Kapellsberg
Folkmusiklinjen Kapellsberg deltar i skolans gemensamma samlingar och arrangemang.

Huvudlärare:
Sång: Ulrika Bodén
Fiol: Emma Ahlberg Ek
Flöjt: Göran Månsson
Gitarr/sträng: Daniel Ek
Nyckelharpa: Niklas Roswall

Ulrika Bodén
Ulrika
 Bodén med rötterna i Helgum i Ångermanland bor nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar med bla trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare.

Emma Ahlberg
Emma Ahlberg Ek kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med sin egen folkmusikaliska uppsättning av fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.

Göran Månsson
Göran Månsson, från Ånge i Medelpad och numera bosatt i Sundsvall och Stockholm, är en av de mest spännande och nyskapande flöjtisterna i Sverige. Som traditionsbärare av flöjtspel inom svensk folkmusik förvaltar han arvet efter sina förfäder i spelmanssläkten Lång i Haverö. Utbildad vid Kapellbergs musikskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerade klassisk blockflöjt. Göran är engagerad i många olika sammanhang, bla Göran Månsson Band, flöjttrion Zephyr och med senaste skivprojektet Ol’ Jansa. Som soloartist gör han återkommande turnéer i Japan där han är en av de största akterna inom den nordiska folkmusiken. Göran undervisar i flöjtspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har skapat Folk Flute Academy och tillsammans med Daniel Ek i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk.

Daniel Ek
Daniel Ek är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson,Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Niklas Roswall
Niklas Roswall kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marin. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. 

Huvudlärarna känner varandra väl och samarbetar sedan många år i olika grupper och projekt. De lägger upp studieplanen i tätt samråd med varandra och kompletterar varandras specialiteter väl. Spelar du något annat instrument än dessa och ändå vill söka till Folkmusiklinjen Kapellsberg, kontakta oss så undersöker vi om det går att lösa!
Gästlärare:
Under året kommer flera olika gästlärare att bjudas in. De kommer att undervisa bla i låtspel/sång samt veckans seminarium. 
  
  
Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord. 
Uppdaterad: 2018-08-21
Till sidans topp