Folkmusik – distans 50 %

Distanskursen kommer from höstterminen 2020 att vara ett helt läsår lång, med tre helgträffar vardera under hösten och våren, alltså totalt sex tillfällen.

Under dessa veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel och var termin avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela kursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon/några av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans och jamkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Nyhet: det är nu möjligt att delta i distanskursen både på plats i Härnösand och via distansundervisning!

Vi kommer att rigga kamera, mikrofon och dator i klassrummet och man kan därmed sitta hemma vid sin egen dator och delta i kursen, inget särskilt behövs. Vår erfarenhet från vårens distansundervisning visar att det går väldigt bra att genomföra kursen även på detta sätt, antingen alla helger eller vid enstaka tillfälle när man har svårt att vara på plats.

Kursfakta

Längd: 1 läsår
Studieort: Distans samt sex träffar på Härnösands folkhögskola
Studietakt: Halvfart

Kommande termin:  
HT 2020: 11 sept – 10 dec
VT 2021: 19 feb – 18 juni

Sista ansökningsdag:
1 sept 2020. I mån av plats godtas även senare ansökningar. 

Kostnader:
Boende enkelrum: 540kr kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Boende dubbelrum: 320kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Frukost: 60 kr/person/dag.
Matpaket: 285 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 
Servicekostnad: 500 kr/termin.

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela terminen.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på
konferens@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle. Läs mer här.

Kontaktperson:
Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se

Kurstillfällen

Höstterminen 2020

  • 11 – 13 sept: Emma Ahlberg Ek, fiol, Niklas Roswall, nyckelharpa. Lördagskonsert Emma Ahlberg Ek.
  • 9 – 11 okt: O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson, fiol. Lördagskonsert O’tôrgs-Kaisa.
  • 13 – 15 nov: Ulrika Bodén, sång, Daniel Ek, gitarr. Lördagskonsert Marine & Roswall.
  • 10 dec: Julkonsert.

Vårterminen 2021

  • 19 – 21 feb: Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.
    Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban).
  • 26 – 28 mars: Marie Axelsson, fiol. Lördagskonsert med Marie Axelsson.
  • 7 – 9 maj: Mats Edén, fiol. Lördagskonsert med Mats Edén.
  • Avslutningskonsert i början av juni, datum kommer snart.

11 – 13 sept 2020: Emma Ahlberg Ek, fiol, Niklas Roswall, nyckelharpa.
Möt Emma och Niklas som även undervisar på Kapells folkmusiklinje heltid men framförallt spelar i flera grupper och som solister med hela världen som arbetsfält. Båda är riksspelmän och tillsammans med Daniel Ek spelar de i trion Ahlberg, Ek & Roswall som utnämndes till Årets folkmusikgrupp 2016. De delar på helgen och fokus kommer att  vara på traditionella låtar från Medelpad och Skåne.
Lördagskonsert med Emma.

9 – 11 okt 2020: O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson, fiol.
Vi är otroligt glada över att O’tôrgs-Kaisa kommer till distanskursen, en av våra allra främsta traditionsbärare. Kaisa kommer från Bergsjö i Hälsingland och spelar både gamla låtar och komponerar nya. Hon är en stor inspirationskälla för många, både som melodispelare, stämspelare och kompositör och hennes låtar är vitt spridda. Lite extra kul är det att Kaisa har studerat för Röjås Jonas på Kapells. Kaisa tilldelades Zornmärket i guld 2004, med motiveringen För mästerligt och personligt låtspel i hälsingetradition
Lördagskonsert med O’tôrgs-Kaisa. 

13 – 15 nov 2020: Ulrika Bodén, pipor och sång, Daniel Ek, säckpipa och gitarr.
Möt två av lärarna på heltidskursen i folkmusik, som turas om under helgen. De lär ut några av sina favoritlåtar och -sånger, tips och tricks på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonserten på folkhögskolan 10 december.
Lördagskonsert med Mia Marine och Niklas Roswall.

10 dec 2020: julkonsert och terminsavslutning, vid lunchtid på folkhögskolan.
Konserten är frivillig, du kan delta i kursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela skolan.
Efter konserten serveras julbord i skolans restaurang. 

19 – 21 feb 2021: Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.
Legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland, Anders och Håkan på fiol och Urban på dragspel.  Anders är riksspelman och fiolpedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Härnösands folkhögskola, Röjåsstipendiat 2016. Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med tradlåtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Deras egna låtar brukar spridas och bli de mest älskade och buskspelade på sommarens alla stämmor. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. Anders, Håkan och Urban är mycket uppskattade som kursledare och återkommer nu på begäran till ännu en distanskurs!
Lördagskonsert med Rena Rama (Anders, Håkan och Urban).

26 – 28 mars 2021: Marie Axelsson, fiol.
Marie är en omtyckt och efterfrågad lärare och musiker. Med 7 års högskoleutbildning och 20 års erfarenhet av undervisning på folkhögskolenivå har hon en gedigen erfarenhet. Marie har fördjupat sig i visor och låtar från Västra Medelpad och sydöstra Jämtland, men har även en stor repertoar från övriga delar av landet. Lördagskonsert med Marie Axelsson.

7 – 9 maj 2021: Mats Edén, fiol
Mats Edén är fast förankrad i värmländsk folkmusiktradition – mångårigt aktiv som spelman, tonsättare och pedagog. Han har också varit en av de viktigaste förgrundsgestalterna i den svensk folkmusikutvecklingen sedan 1970-talet. Som konstnärligt ledande i folkmusikgruppen Groupa har han sedan 1980-talets början inspirerat till både utvecklingen av ensemblespel inom svensk folkmusik och till framväxandet av det som kallas världsmusik. Mats Edén invaldes 2009 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Lördagskonsert med Mats.

Början av juni 2021: avslutningskonsert, datum kommer snart.

__________________________________

Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord.