Folkmusik – distans 50 %

Under tre veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel, kursen avslutas med gemensam konsert med heltidskursen. Du ansöker till hela terminskursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna. Lördagkvällarna blir extra festliga med konsert av resp gästlärare, ofta med gäster, och därefter dans och jamkväll. Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00. 

Kursfakta

Längd: 4 mån
Studieort: Distans samt tre träffar på Härnösands folkhögskola och avslutningskonsert
Studietakt: Halvfart
Terminstider:  
VT 2020: 14 februari – 12 juni
Sista ansökningsdag:
27 januari 2020. I mån av plats godtas även senare ansökningar. 
Kostnader:
Boende enkelrum: 540kr kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Boende dubbelrum: 320kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Frukost: 60 kr/person/dag.
Matpaket: 285 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 
Servicekostnad: 500 kr/termin.

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela terminen.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på
konferens@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle. Läs mer här.

Kontaktperson:
Niklas Roswall
070-5301734
niklas.roswall@hfs.se


Kurstillfällen

14-16 februari
13-15 mars
8-10 maj
12 juni – avslutningskonsert.

Mer information om kurshelgerna hittar du nedan.

14 – 16 februari

Härjedalspipan och Värmlandstema med Mats Berglund, fiol och pipa. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att vara med på seminarium om härjedalspipan med Gunnar Stenmark på fredag eftermiddag, kl 13.

Mats Berglund har i många år varit en av de starkaste och mest säregna rösterna på den svenska folkmusikscenen. Som dansspelman och upptäckare/utforskare av spelstilar och musikgeografiska områden har han gjort sig oumbärlig som en av den värmländska musikens viktigaste ambassadörer. Med sin personliga spelstil är han idag en av landets mest igenkännbara spelmän och ingen har som Mats lyckats sprida musiken från gränsen mellan Sverige och Norge. 
https://matsberglund.se
http://www.harjedalspipan.se

Lördagskonsert med Mats Berglund, Göran Månsson och Gunnar Stenmark.

13 – 15 mars

Ångermanlandstema med Anders Eriksson, fiol, Håkan Olsson, fiol, Urban Andersson, dragspel.

Legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland, Anders och Håkan på fiol och Urban på dragspel.  Anders är riksspelman och fiolpedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet, tidigare studerande på musiklinjen Kapellsberg, Härnösands folkhögskola, Röjåsstipendiat 2016. Urban Andersson är dragspelare från Delsbo. Trion har en outtömlig repertoar med tradlåtar du inte kan leva utan och egenkomponerade melodier. Deras egna låtar brukar spridas och bli de mest älskade och buskspelade på sommarens alla stämmor. Samspelet är tätt och varmt och går inte att ta miste på. Anders, Håkan och Urban är mycket uppskattade som kursledare och återkommer nu på begäran till ännu en vårkurs!

Lördagskonsert med Anders, Håkan och Urban. Vecka 11 är även öppen kursvecka med ordinarie folkmusiklärare, då är ni också varmt välkomna att deltaga om ni kan och vill.

8 – 10 maj

Spela till danstema med Mia Marine, fiol och Niklas Roswall, nyckelharpa. Dansworkshop med Björn Norén för de som vill lördag eftermiddag.

Värmländska Mia Marin och skånske Niklas Roswall utforskar sina instruments möjligheter och förenas i ett unikt samspel som är både väl rotat i traditionen och framåtblickande.
Under helgen lär de ut bra danslåtar men de kommer även att arbeta med teknik och sväng för att bli en bättre dansmusiker. Både Mia och Niklas älskar att spela till dans och spelar ofta till både danskurser och danstillställningar. 
https://www.miamarin.com
http://www.niklasroswall.se

Lördagskonsert med Mia och Niklas.

12 juni

Avslutningskonsert i Murbergskyrkan tillsammans med heltidskursen, kl. 18:00. 
Vi medverkar med någon egen låt och några låtar tillsammans med heltidarna.

__________________________________

Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord.