Folkmusik – distans 50 %

Längd: 2 mån
Träffar: 3 träffar
Studietakt: Halvfart
Terminstider: 13 september – 24 november 2019
Studieort: Distans

Kostnader:
Boende enkelrum: 545 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Boende dubbelrum: 345 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Frukost: 55 kr/person/dag.

Mat: 245 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen). 

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela hösten. Servicekostnad för studierna är 500 kr/termin.

Kontaktperson:
Helén Lundquist-Dahlén,
0611-55 85 52, 072-240 10 08

Halvfart, distans, med tre kurshelger. Under tre veckoslut får du fylla på med låtar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminskursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna.

Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00. 

Kurstillfällen
13-15 september
11-13 oktober
22-24 november
Samt julkonsert 12 december.

Mer information om kurshelgerna hittar du nedan.

Emma Ahlberg Ek
13-15 september

Emma Ahlberg Ek är en av landets mest etablerade folkmusiker och medverkar i ett flertal grupper och sammanhang, bl a med Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Folk All-in Band och Lars Bygdén m fl. Sedan 2016 har hon turnerat med sin egen folkmusikaliska musik- och berättarföreställning om fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar. Emma är en mycket omtyckt pedagog som förmedlar sin stora musikalitet både lekfullt och tydligt. Hon kommer under kurshelgen att jobba med utlärning av medelpadslåtar som hon har en rik och varierad repertoar av – triolpolskor, sextondelspolskor och valser – samt stämspel, stråkteknik och sväng. 

Jonas Simonsson (flöjt)
11-13 oktober

En av Sveriges mest etablerade och innovativa flöjtister inom folk- och världsmusikscenen. Jonas har många album bakom sig där man får uppleva hans mångsidiga, rytmiska och personliga spelstil. Han spelar med grupperna Groupa, Zephyr, Crane Dance Trio, Tuultenpesä, Westan och Jormin/Nelsson/Simonson.Jonas är en erfaren och uppskattad pedagog och jobbar sedan 2001 på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet som programansvarig och lärare på världsmusikprogrammet.Oavsett vilket instrument du spelar kan du vara med under kurshelgen. Spelar du blåsinstrumet får du möjlighet att ytterligare fundera kring hur du som blåsare kan använda olika spelsätt och spelstilar. Jonas kommer att lära ut några olika typer av låtar. Bl.a spelar vi en vallåt och jobbar med vallåtsimprovisation. Vi arbetar med artikulation, sväng och tränar på lyssnande och samspel inom en grupp.

Söndag eftermiddag 13 okt gör Jonas tillsammans med Göran Månsson och Richard Ekkre Suzzi en konsert på Murberget med sin trio Zephyr. Missa inte! ”Ett genuint möte mellan tre av Sveriges absolut främsta flöjtister inom folk- och världsmusik. De vidsträckta musikaliska landskapen sträcker sig från nordiska myrar till den heta, myllrande trafikstockningen i en större stad sydöst om myren.”

Ulrika Bodén (sång), Daniel Ek (gitarr), Göran Månsson (flöjt), Niklas Roswall (nyckelharpa)
22-24 november

Möt fyra av lärarna på heltidskursen i folkmusik, som turas om under helgen. De lär ut några av sina favoritlåtar och -sånger, tips och trix på sina respektive instrument, samt ett par gemensamma arrangemang på fina och svängiga folkliga julsånger inför jullunchkonsert på Folkhögskolan 12 dec. 12 dec jullunchkonsert och kursavslut. Konserten är frivillig, du kan delta i terminskursen utan att medverka på själva konserten. Men har du möjlighet är det ett glädjefyllt tillfälle där elever och lärare spelar och sjunger ihop och sprider folkmusik och julstämning till hela Folkhögskolan. Efter konserten serveras julbord i skolans restaurang. 


Kurser i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord.