En ung tjej tittar in i kameran och ler framför henne står en filmkamera

Filmlinje


Filmlinjen är en ettårig utbildning för dig som har ett brinnande intresse för film och vill lära dig grunderna i filmproduktion. Här får du lära dig att göra film, utveckla egna idéer och strukturera ett projekt.

Vi arbetar med produktion av framförallt:

  • kortare spelfilmer
  • kortare dokumentärfilmer
  • musik- och dansvideo

Kursfakta

Längd: 1 år
Studietakt: Helfart med möjlighet till deltidsstudier

Terminstider:
HT 19, 2 sep-20 dec.
VT 20, 8 jan-17 jun.

Ansök senast: 30 april. Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar.
Ansökningar behandlas då i denordning de kommer in.

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år och ha ett stort intresse för film och berättande. Till din ansökan ska du bifoga ett kortpersonligt brev och länk till en kort film som du har regisserat.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Kostnader: Litteratur samt en servicekostnad (800 kr per termin). Du ska ha med dig egna hörlurar och egen hårddisk för lagring av dina arbeten (USB 3.0 eller Thunderbolt, minst 2 TB).

Kontaktperson: Mathieu Hebeisen
076-113 86 89
mathieu.hebeisen@hfs.se

Mål

Utbildningen syftar till att ge dig grundkunskaper i filmproduktion och projektarbete. Den ska stimulera ditt eget berättande och ditt eget skapande. Du arbetar från idé till färdig produktion. Du får en ökad förståelse för bildens språk. Filmlinjen ska ge dig bästa möjliga förutsättningar att söka vidare till högre utbildningar.

Kursinnehåll

Manus och dramaturgi
Skrivövningar, dramaturgi/berättarteknik, manus, storyboard.

Filmanalys
Vi ser filmer (dokumentär eller fiktion) som blir utgångspunkt för diskussioner och analyser.

Inspelningsteknik
Inspelningsplanering och inspelningsrutiner.
Teori och övning med kamera och utrustning för ljud och ljus.

Klippning
Klippning/bildbearbetning av inspelat material.
Ljudläggning och ljudbearbetning.

Filmprojekt
Du får arbeta i team där ni roterar arbetsuppgifter mellan varandra.
Under året ska du skapa minst en egen film, som bygger på eget manus. 

Lärare

Förutom kursens huvudlärare har vi gästlärare i vissa block.

Charlotta Miller (manus, regi, rollsättning). Regissör, manusförfattare, dramaturg, rollsättare, regiassistent och scenograf. Studier vid Broby Grafiskas manuslinje och magisterexamen i filmmanus vid Stockholms Dramatiska Högskola. Vann en guldbagge för rollsättningen till filmen Kid Svensk (2007).

Johan Lehman (ljussättning, RED-kamera och workflow). Redigerare/tekniker hos Film Västernorrland.

Cecilia Träff (Filmpedagogik) Filmpedagog hos Film Västernorrland.

Kursupplägg

Vi jobbar mycket med praktiska övningar. Schemalagda lektioner och övningar är i huvudsak förlagda till vardagar 09.00–16.00. Arbete på kvällar och helger förekommer. Dessutom krävs en hel del arbete övrig tid för övningar samt för filmvisningar. Du har tillgång till teknik och lokaler även efter skoltid.

Arbetet sker både i grupp och individuellt. Vi lägger stor vikt vid din utveckling personligt och i samverkan med andra. Du får göra minst en film under året som baseras på eget manus.

Samarbete

Vi samarbetar med Film Västernorrland vilket ger tillgång till kontaktnät, gäst föreläsare samt möjligheter att delta i branschträffar eller andra aktiviteter.

Teknik

Du får arbeta i team där varje grupp har tillgång till kamera, ljudutrustning och redigering. Vi redigerar i FinalCut Pro X. Du måste ha en egen hårddisk för lagring av egna arbeten (USB 3.0eller Thunderbolt-anslutning). Du får lära dig grunderna i teknik för att kunna använda utrustningen på ett bra sätt men utbildningens fokus ligger på att vilja berätta en historia.