En ung tjej tittar in i kameran och ler framför henne står en filmkamera

Filmlinje

Filmlinjen är en ettårig utbildning för dig som har ett brinnande intresse för film och vill lära dig grunderna i filmproduktion. Här får du lära dig att göra film, utveckla egna idéer och strukturera ett projekt.

Vi arbetar med produktion av framför allt:

  • kortare spelfilmer
  • kortare dokumentärfilmer
  • musik- och dansvideo

Mål

Utbildningen syftar till att ge dig grundkunskaper i filmproduktion och projektarbete. Den ska stimulera ditt eget berättande och ditt eget skapande. Du arbetar från idé till färdig produktion. Du får en ökad förståelse för bildens språk. Filmlinjen ska ge dig bästa möjliga förutsättningar att söka vidare till högre utbildningar.

Kursinnehåll

Teori
Dramaturgi/berättarteknik, filmspråkets grunder, bildanalys, komposition, regi, manus, foto, klippning, ljud, ljus, scenografi.
Föreläsningar med visningsexempel, diskussioner och gruppuppgifter.

Manus och dramaturgi
Skrivövningar, dramaturgi/berättarteknik, manus, storyboard.
Klassisk struktur och alternativa modeller. Hur man skapar karaktärer, synopsis, premiss och tema m.m.

Filmanalys
Vi ser långfilmer (dokumentär eller fiktion) som blir utgångspunkt för diskussioner och analyser.

Inspelningsteknik
Inspelningsplanering och inspelningsrutiner.
Teori och övning med kamera och utrustning för ljud och ljus.

Klippning
Klippning/bildbearbetning av inspelat material.
Ljudläggning och ljudbearbetning.

Filmprojekt
Du får arbeta i team där ni roterar arbetsuppgifter mellan varandra.
Under året ska du skapa minst en egen film, som bygger på eget manus.

Mer information

Vi jobbar mycket med praktiska övningar. Schemalagda lektioner och övningar är i huvudsak förlagda till vardagar 09.00–16.00. Arbete på kvällar och helger förekommer. Dessutom krävs en hel del arbete övrig tid för övningar samt för filmvisningar. Du har tillgång till teknik och lokaler även efter skoltid.

Arbetet sker både i grupp och individuellt. Vi lägger stor vikt vid din utveckling personligt och i samverkan med andra. Du får göra minst en film under året som baseras på eget manus.

Vi samarbetar med Film Västernorrland vilket ger tillgång till kontaktnät, gästföreläsare samt möjligheter att delta i branschträffar eller andra aktiviteter.

Du får arbeta i team där varje grupp har tillgång till kamera, ljudutrustning och redigering. Vi redigerar i Final Cut Pro X. Du måste ha en egen hårddisk för lagring av egna arbeten (USB 3.0 eller Thunderbolt-anslutning). Du får lära dig grunderna i teknik för att kunna använda utrustningen på ett bra sätt men utbildningens fokus ligger på att vilja berätta en historia.

Lärare

Förutom kursens huvudlärare har vi gästlärare i vissa block.

Charlotta Miller (manus, regi, rollsättning). Regissör, manusförfattare, dramaturg, rollsättare, regiassistent och scenograf. Studier vid Broby Grafiskas manuslinje och magisterexamen i filmmanus vid Stockholms Dramatiska Högskola. Vann en guldbagge för rollsättningen till filmen Kid Svensk (2007).

Johan Lehman (ljussättning, RED-kamera och workflow). Redigerare/tekniker hos Film Västernorrland.

Cecilia Träff (Filmpedagogik) Filmpedagog hos Film Västernorrland.

Uppdaterad: 2018-01-03
Till sidans topp