Korta kurser

Självförsörjning, samförsörjning och näringsliv

I en osäker tid funderar många över hur de ska säkra sin matförsörjning. Men den säkraste vägen till framtiden ligger förmodligen i starka lokalsamhällen där människor samarbetar kring sin mathållning.

Vi kallar det för samförsörjning och handlar om att bygga fred med jorden och med varandra. Ett starkt civilsamhälle är militarismens raka motsats.Civilsamhället är närande relationer utanför stat, kommun och marknad.

Fred med jorden innebär att vi har en regenerativ syn på våra verksamheter inklusive matproduktionen. Det innebär att det vi gör måste gynna alla inblandade och dessutom öka vitaliteten i allt levande. Vi måste tillföra värden i alla moment. Atmosfäriskt kol ska bli till matjord, mikrolivet ska jubla när vi gödslar och fullgod näring ska hamna i våra magar. Alla ska näras, inget ska täras. Vi kallar det ett äkta näringsliv. Kretsloppen måste slutas.

Men kunskapen om konservering av mat har till stora delar fallit i glömska. Därför gör vi denna kurs med två syften. Det främsta är att bygga tillit till den gemensamma förmågan. Det andra är att lära ut hur man kan ta tillvara kött och grönsaker på gammalt sätt. Självorganisering är ett ledord i kursen.

  • Styckning
  • Plocka grönsaker
  • Näringslära
  • Syrning
  • Insaltning
  • Rökning
  • Inkokning
  • Fermentering av kött och grönsaker
  • Att sluta kretsloppen
  • Skog är åkers moder
  • Landskapsmodellen
  • Samförsörjning
  • Edsele samförsörjningsarbete
  • Tillitsproduktion
  • Demokratins problem och möjligheter
  • Allmänningar
  • Naturen som en gemensam tillgång
  • Erfarenheter från Sibirien
  • Studiebesök

Information och ansökan

Längd
1 vecka
Studietakt
100 %
Ansök senast
2021-08-13

13-18 september

Tjärnbotten, Edsele, Ångermanland.

Heldagar

Max 8 st.

Du betalar endast för mat, boende och material (slaktdjur och grönsaker) vilket uppskattas till cirka 4 000 kr per person. Vi delar på kostnaden för de slaktdjur som införskaffas och delar sedan på produkterna som vi inte hunnit äta upp. Planera för hur du ska få hem maten.

 

Vi äter kött från naturbetesdjur som gynnar klimatet och grönsaker med minimal klimatpåverkan. Vi ordnar ingen specialkost. Boende sker på gården under enkla omständigheter.

Thorsten Laxvik, jordbrukare
thorsten.laxvik@gmail.com
070-520 07 61

David Bennett, ordförande Omställningsnätverket
david.bennett.se@gmail.com
073-319 07 31

Johann Reimer som levt ett helt liv i själv- och
samförsörjning på en kolchos i Sibirien

Gunilla Loncar, kursansvarig korta kurser Härnösands folkhögskola
gunilla.loncar@hfs.se
073-087 89 77

 

Ansökan
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.