Musiklinjen Kapellsberg

Saxofonkurs distans

Halvfart, distans, med tre kurshelger. Under tre veckoslut får du fylla på med repertoar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminskursen men kan delta även om du är förhindrad att komma till någon av helgerna, alternativt anmäler du dig till enstaka helg.

Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00.

Om kursen

Kursen är en ensemblekurs som innehåller fokus på spelteknik, ensemblespel och gehörsspel i olika genrer; klassiskt, populärmusik, jazz, folkmusik. Du kommer att delas in i ensemble efter nivå, notläsningsförmåga och tidigare erfarenhet av saxofonspel. Ensemblerna kommer att bestå av fyra – sex deltagare I varje grupp. Kursen vänder sig till vuxna amatörer från 16 år och uppåt. Man bör kunna spela efter noter för att kunna tillgodogöra sig kursen och vid anmälan uppger man vilket notexempel du kan klara av speltekniskt vid en första genomspelning.

Kursen är öppen för deltagare från hela EU samt alla skandinaviska länder, det går även bra att anmäla sig till enstaka kurshelg, viktigt att då ange vilken helg det gäller.

OBS! I anmälan, under övrig information, är det viktigt att ange vilka saxofonstorlekar du kan tänka sig att ta med på kursen, gärna flera, eftersom vi kommer behöva alla storlekar för att få fungerande ensembler.

Lärare

Neta Norén (Kursledare-undervisar på alla tre helgerna)
Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin´Phones sedan 1986. Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är Neta aktiv som kvartettspelare, storbands/teater-musiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige.

I tjugofem år spelade hon med Stockholm jazz orchestra och  hon har även bott och jobbat i Schweiz där hon spelade med Swiss jazz orchestra och även undervisade i saxofon. Under några år bodde hon i Kuwait där hon spelade med Kuwait Symphony orchestra och Desert Cats Big Band. Sedan några år tillbaka jobbar Neta som producent inom musik på Kultur Gävleborg och fortsätter parallellt med sin musikerbana.

Som pedagog har hon undervisat på alla nivåer, från små barn till högskolestudenter, även internationellt. Under mer än tio år drev Neta tillsammans med sina kollegor i Saxofonkvartetten Rollin´Phones en mycket populär sommarkurs för amatörsaxofonister i alla åldrar och på alla nivåer.

Neta Noren
Foto: Pelle Piano

Amanda Sedgwick, saxofon (jazz)
Amanda har varit verksam som bandledare, kompositör och frilansande saxofonist i Sverige och USA de senaste tjugo åren. Även som sångerska har Amanda rönt stor uppskattning. Hon har gett ut fyra skivor i eget namn där hennes kompositioner varit centrala: ”Volt, ”Reunion”, ”Delightness” och ”Shadow And Act”.

Idag är Amanda bosatt i Stockholm, men vistas regelbundet i New York, där hon ibland ses framträda på jazzklubben Smalls med några av New Yorks bästa jazzmusiker. Förutom att framträda som solist med storband, leda sin kvintett och den nya sextetten Bird´s Nest, spelar hon med ett flertal andra svenska band, bland flera andra Radiojazzgruppen, Kustbandet, Bosse Brobergs Nogenja och Georgie Fame med Claes Crona Trio”.

Amanda är också en mycket uppskattad pedagog med lång erfarenhet av att undervisa både yngre barn och högskolestudenter. Hon har undervisat på Morehouse College i USA och hon är lärare i ensemble och gehör på Musikhögskolan i Stockholm.

Amanda Sedgwick

Johannes Thorell, saxofon (klassiskt saxofonspel)
Efter studier vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm samt Conservatorium van Amsterdam så debuterade  Johannes Thorell 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Edison Denisovs konsert för altsaxofon och orkester. Johannes är en aktiv kammarmusiker och spelar regelbundet med Nordiska saxofon-kvartetten samt i duo tillsammans med pianisten Magnus Sköld. Hans stora intresse för samtida musik har lett till ett flertal beställningar och uruppföranden av ny musik av tonsättare som LeiLei Tian, Andrea Tarrodi, Molly Kien, Katarina Leyman, Per Egland, Ylva Q Arkvik, Tebogo Monnakgotla, Benjamin Taylor, Björn Bolstad Skjelbred, Charlotte Bray, Dror Feiler och Lars Ekström med flera.

2011 släpptes debut-CDn the forbidden saxophone (dBCD138) vilket 2012 följdes upp med skivan Far North (dBCD150). Johannes är sedan 2012 Selmer Paris performing Artist och är grundare av Nordic Saxophone Festival.

Johannes Thorell
Foto: Annika Falkuggla

Christian Cuadra, saxofon (folkmusik)
Christian Cuadra är ett nytillskott på de svenska och norska akustiska scenerna. Han är en av de folkmusiker som också abdikerat till jazz. I tidig ålder startade hans folkmusikaliska karriär och han har under det senaste decenniet etablerat sig som både folkmusiker och jazzmusiker.  Christian har spelat i länder som Japan, USA, Indien, Polen, Tjeckien, Serbien, Tyskland samt i hela Skandinavien med flera olika konstellationer där han både varit konstnärligt ledande och medmusikant.

Under åren har Christian också medverkat på flertalet inspelningar och utgivit eget material främst med det västernorrländska folkmusikbandet Bjäran.  Våren 2018 tog Christian examen från Jazzlinjen i Trondheim och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Under det senaste året har Christian undervisat Musik Västernorrlands folkmusikband ”Mittfolk”, axlat rollen som ensemblelärare på Bollnäs folkhögskolas folkmusiklinje, samt undervisat på folkmusikkurser.

Christian Cuadra
Foto: Elias Gammelgård

Kurshelger

Första helgen 3-5 september; Fokus på klassisk ensemble-repertoar, spel i kvartett och kvintett och stor saxofonensemble. Ingår även lektioner i mindre grupp med fokus på din egen utveckling på instrumentet. Indelning efter nivå och tidigare spelerfarenhet.
Gästlärare Johannes Thorell (Örebro)

Andra helgen 1-3 oktober; 
Spel i grupp med fokus på jazz/populärmusik-repertoar, både efter noter och på gehör. Vi jobbar med notläsning i kvartett/kvintett och med improvisation och jazzteori i grupp.
Gästlärare Amanda Sedgwick (Stockholm)

Tredje helgen 29-31 oktober;
Folkmusik-spel både efter noter och på gehör. Spel i grupp där vi möter traditionsmusik från främst Mittsveriges regioner, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Vi kommer att behandla materialet ur ett instrument-tekniskt perspektiv och se till de möjligheter låt-materialet ger oss att utvecklas, både musikaliskt och på instrumentet.
Gästlärare Christian Cuadra (Stockholm)

Information och ansökan

Längd
3 mån
Studietakt
50 %
Ansök senast
2021-08-30

Distans, med fysiska träffar (3-5 september, 1-3 oktober, 29-31 oktober)

3 september-31 oktober

Boende enkelrum: 540 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).

Boende dubbelrum: 320 kr/person/kurshelg (2 nätter, logi).
Frukost: 60 kr/person/dag.

Matpaket: 245 kr/kurshelg (lunch, eftermiddagsfika och middag på lördagen).

Vi fakturerar efter varje vistelse/helg och inte som totalsumma för hela hösten. Servicekostnad för studierna är 500 kr/termin.

När du blivit antagen:
Boka boende och matpaket på info@hfs.se senast 14 dagar innan varje kurstillfälle.

Mail: info@hfs.se
Telefon: 0611-55 85 00 (måndag – fredag kl. 08:00 – 10:00 & 12:30 – 14:30)

Helén Lundquist-Dahlén
0611-55 85 52
072-240 10 08

Ansökan HT 21
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.