Musiklinjen Kapellsberg

Saxofonkurs distans

Under tre veckoslut får du fylla på med repertoar och inspireras i ditt spel av de fina kursledarna. Du ansöker till hela terminskursen och tanken är att du deltar alla tre helgerna. Om du är förhindrad att komma till någon av helgerna kan du ändå delta i utbildningen, meddela kursledaren i så fall så ser vi till varje enskilt fall. Det finns 16 platser att söka till.

Kurshelgerna startar på fredagar kl 18.00 och avslutas på söndagar kl 12.00 så att det passar med tågtider.

Om kursen

Kursen är en ensemblekurs som innehåller fokus på spelteknik, ensemblespel och gehörsspel i olika genrer; klassiskt, populärmusik, jazz, folkmusik. Du kommer att placeras i ensemble efter nivå, notläsningsförmåga och tidigare erfarenhet av saxofonspel. Ensemblerna kommer att bestå av 4-6 deltagare i varje grupp. Vi måste ha minst 12 deltagare för att kursen ska genomföras.

Kursen vänder sig till vuxna amatörer från 16 år och uppåt. Du måste kunna spela efter noter för att kunna tillgodogöra dig kursen. Vid anmälan uppger du vilket notexempel du kan klara av speltekniskt vid en första genomspelning.

Kursen är öppen för deltagare från hela EU samt alla skandinaviska länder.

OBS! I anmälan, under övrig information, är det viktigt att ange vilka saxofonstorlekar du kan tänka dig att ta med på kursen, gärna flera, eftersom vi kommer behöva alla storlekar för att få fungerande ensembler.

Lärare

Neta Norén (Kursledare – undervisar på alla tre helgerna) https://www.netnot.se/
Huvudlärare och kursansvarig är Neta Norén, grundare och aktiv medlem av Saxofonkvartetten Rollin’ Phones sedan 1986. Neta är uppvuxen i Härnösand och har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som frilans är hon aktiv som kvartettspelare, storbands-/teatermusiker, spelar med symfoniorkestrar och blåsorkestrar i hela Sverige.

Foto: Pelle Piano

I 25 år spelade Neta med Stockholm Jazz Orchestra och hon har även bott och jobbat i Schweiz där hon spelade med Swiss Jazz Orchestra och även undervisade i saxofon. Under några år bodde hon i Kuwait där hon spelade med Kuwait Symphony Orchestra och Desert Cats Big Band.

Sedan några år tillbaka jobbar Neta som producent inom musik på Kultur Gävleborg och fortsätter parallellt att jobba som musiker.

Som pedagog har hon undervisat på alla nivåer, från små barn till högskolestudenter, även internationellt. Under mer än tio år drev Neta tillsammans med sina kollegor i Saxofonkvartetten Rollin’ Phones en mycket populär sommarkurs för amatörsaxofonister i åldern 14-88 år!

Gästlärare

Inför varje helg bjuds en gästlärare med specialkompetens in.

15-17/9 Tema Folkmusik, gästlärare Daniel Reid
20-22/10 Tema Jazz, gästlärare Amanda Sedgwick
10-12/11 Tema Klassiskt/Populärt, gästlärare Kristin Uglar

Daniel Reid, saxofon (folkmusik) https://danielreid.se/
Daniel Reid har under de senaste 20 åren turnerat världen runt med sina saxofoner. Han har kallats en av Sveriges pionjärer med att spela folkmusik på saxofon. Han är en mångfacetterad musiker med klassisk bakgrund. Han var efter det den första studenten att studera folkmusik på saxofon vid en högskola i Sverige. Han har förkovrat sig den nordiska folkmusiken och verkligen lyckats översätta det intrikata fiolspelet till saxofon.

Foto: Fredrik Brunnberg

Daniel Reid är lika bekväm i en traditionell folkmusikduo eller som solist till stråkkvartett, i ett världsmusikband eller som musikalisk ledare för teatrar. Han briljerar på scen bland annat tillsammans med FAB (Folk All-In Band), Daniel & Emma Reid, Golbang, som solist i verket Nybyggnan som är komponerat för Daniel av Adrian Jones. Han har varit solist och komponerat musik till symfoniorkester. Daniels senaste projekt i eget namn är Daniel Reid & Andrum Ensemble där han komponerat musik för saxofon, gitarr och stråkkvartett.

Utöver att vara musiker är Daniel Reid en flitigt anlitad pedagog. Han undervisar på Kungliga Musikhögskolan, Musikhögskolan Ingesund och har haft elever från fler av landets folkhögskolor. Daniel brinner för musik i grupp och håller ofta workshops för blandade folkmusikensembler där han på ett lekfullt sätt och med finurliga arrangemang lyckas skapa musik tillsammans med deltagarna.

Amanda Sedgwick, saxofon (jazz) https://www.facebook.com/amandasedgwickaltosax/
Amanda har varit verksam som bandledare, kompositör och frilansande saxofonist i Sverige och USA de senaste 25 åren. Även som sångerska har Amanda rönt stor uppskattning. Hon har gett ut fyra skivor i eget namn där hennes kompositioner varit centrala: ”Volt, ”Reunion”, ”Delightness” och ”Shadow And Act”.

Foto: Johan Persson

Idag är Amanda bosatt i Stockholm, men vistas regelbundet i New York där hon ibland ses framträda på jazzklubben Smalls med några av New Yorks bästa jazzmusiker, och i Köpenhamn där hon spelar med saxofonisten Jesper Thilo och flera andra namnkunniga danska musiker.

Förutom att framträda som solist med storband och leda sin kvintett så spelar hon med även med ett flertal svenska band, som till exempel Radiojazzgruppen och Kustbandet.

Amanda Sedgwick är också en mycket uppskattad pedagog med lång erfarenhet av att undervisa både yngre barn och högskolestudenter. Hon har undervisat på Morehouse College i USA och hon är lärare i ensemble och gehör på Musikhögskolan i Stockholm och även huvudansvarig för Kungliga Musikhögskolans storband. Våren 2022 tog hon sin master i komposition vid KMH och är nu en flitigt anlitad kompositör.

Kristin Uglar, klassisk saxofon www.kristinuglar.se
Kristin Uglar, är från Norge där hon växte upp i Oslo med att spela i olika blåsorkestrar och storband. Hon flyttade till Sverige för att studera klassisk saxofon och har musiklärarexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 1991 har Kristin frilansat som kammar- och orkestermusiker, varav 30 år med internationellt kända saxofonkvartetten Rollin’ Phones.

Foto: Tommy Jansson

Kristin framträder regelbundet med Sveriges professionella blås- och symfoniorkestrar och i egna kammarmusikprojekt.

En av hennes specialiteter är att spela på en 100 år gammal C-tenorsaxofon där hon spelar svängig, underhållande och virtuos repertoar av den legendariska saxofonisten Rudy Wiedoeft.

Som pedagog arbetar Kristin vid Musikskolan Lilla Akademien som saxofonlärare och huvudlärare i blås och vid Kungliga Musikhögskolan som lärare i saxofondiadaktik. Hon är en hängiven och uppskattad saxofonpedagog och är en populär ledare för workshops och masterclasses samt  jurymedlem i tävlingar och stipendiesökningar både nationellt och internationellt. Kristin har även skrivit saxofonböcker, från nybörjarstadiet och framåt www.saxofonboken.se

Information och ansökan

Längd
Studietid 15 sep–12 nov 2023
Studietakt
50 %
Ansök senast
2023-08-20

Distans med tre fysiska träffar i Härnösand.

15-17/9 Tema Folkmusik
20-22/10 Tema Jazz
10-12/11 Tema Klassiskt/Populärt

Grundavgift 300 kr för distanskurs erläggs terminsvis och återbetalas inte.

Mellan kurshelgerna skickas material ut som ska studeras in till nästkommande helg.

Mer information lämnas i välkomstbrevet.

 

Inför sammankomsten reserverar vi ett enkelrum för dig. Senast tre veckor före sammankomst behöver vi din bokning. Vid senare bokning kan vi inte garantera rum. Bokning av rum gör du genom att maila info@hfs.se. Vill du ändra till ett dubbelrum hör du av dig till info@hfs.se

Dubbelrum: 200 kr/natt per person
Enkelrum: 300 kr/natt per person
100 kr för lakan & handdukar tillkommer.

60 kr för frukost tillkommer. Bokas i samband med rumsbokning.

Du kan beställa måltidspaket för lördagen under din sammankomst. Då ingår lunch, em fika och middag för 485 kr. Söndags lunch ingår. Senast tre veckor före sammankomsten behöver vi ha din beställning. Det krävs att minst 14 deltagare bokar måltid för att vi ska kunna genomföra den.

Du bekräftar din plats genom att:

▪     Betala grundavgift på 300 kr för distanskurs via Swish till 123 264 3575 alternativt via IBAN SE78 8000 0842 0297 4773 8814 (återbetalas ej). OBS ange namnet på din kurs!

▪     Tacka ja till erbjuden studieplats i SchoolSoft.

Helén Lundquist-Dahlén
072-240 10 08
helén.lundquist@hfs.se

Ansökan HT 23
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.