Korta kurser

Bymester fördjupning – att stadga sina relationer

I levande system är det relationerna som är det bärande. Många drömmer om liv i och med gemenskap men det är i relationerna som det brister eller bär. Byakademin menar att man bygger byn innan man bygger husen. Det centrala i en by är en förvaltningskultur, det vill säga ett sätt att förhålla sig till varandra, fatta beslut, lösa konflikter och fördela ansvar. Och så vidare.

Det är lätt att odla och bygga ekologiskt. Den svåra utmaningen är att få demokratin att fungera och dessutom återskapa sig själv. Det här är en kurs för dig som vill lägga grunden till ett byabygge. Långsamt ska vi söka oss fram till en stadga där alla uppfattar alla beslut som legitima alltid. Vi kommer att kombinera praktiskt arbete, till exempel ett byggprojekt och laga mat med intellektuella övningar för att öka medvetenheten om social organisering.

Intellektuella övningar och gemensamma reflektioner kombineras med praktiskt arbete i gemenskap och studiebesök. Verktyg och material finns.

Du som har gått en längre omställningskurs på folkhögskola, du som bygger eller är nära att starta ett bogemenskap, beslutsfattare inom civilsamhället exempelvis politiker och andra med starka intressen för utforskande av demokrati.

Information och ansökan

Längd
1 vecka
Studietakt
100 %
Ansök senast
2021-06-27

19 – 25 juli

Tjärnbotten och Meåstrand, Edsele, Ångermanland.

Heldagar

Max 18, först till kvarn.

Du betalar endast för mat och boende vilket uppskattas till cirka 4 000 kr per person. 

 

Vi äter kött från naturbetesdjur som gynnar klimatet och grönsaker med minimal negativ klimatpåverkan. Vi ordnar ingen specialkost och lagar maten tillsammans. Boende sker på gården med omnejd under enkla omständigheter.

 

Thorsten Laxvik, demokratinörd, författare och entreprenör
thorsten.laxvik@gmail.com
070-520 07 61

David Bennett, omställare och ordförande Omställningsnätverket
david.bennett.se@gmail.com
073-319 07 31

Båda är grundande medlemmar av Byakademin.

Gunilla Loncar, kursansvarig korta kurser Härnösands folkhögskola
gunilla.loncar@hfs.se
073-087 89 77

 

Ansökan
Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.