Nyheter

Danslinjen startar Open stage

Med initiativ från deltagare på danslinjen startade Open stage i måndags. En öppen scen där vem som helst på skolan får delta med ett eget nummer – sång, dans, poesi, foto eller något helt annat. Open stage kommer att ske några gånger per läsår. Open stage sker både under skoltid och på kvällar då det är öppet för allmänheten att komma och titta, något som vi varmt rekommenderar. Nästa gång är på onsdag 5 juni kl. 19.00 i Kempesalen, fri entré.  Då visas helt nya verk. Nedan finns lite bilder från i måndags.

Operastudion ger Turandot

I slutet av maj ger Operastudion, Musiklinjen Kapellsberg Puccinis stora mästerverk – Turandot.

I Puccinis larmande blodiga berättelse finns ett försoningens sköra tema – kärlek som intet kräver och tillit som blottar strupen. Den vackraste musik Puccini skrev blev också hans sista. Detta är Puccinis testamente och sista gåva till oss. En makalöst vibrerande berättelse i Puccinis magiska musikaliska universum.

”Bland alla de som flytt från krigets fasor i hemlandet för att hamna i terrorväldet under prinsessan Turandot, finns Calaf, Liu och Timur. I det nya landet möts de av oförsonlig byråkrati och våld utan slut, men blir alla tre på olika sätt bevis för att kärleken vinner även när den förlorar…”

Brännaborg 20-21 och 24-25 maj, läs mer på sidan för Härnösand Opera. Där hittar du också biljettförsäljningen.

 

Kvinna står utomhus iklädd en röd jacka och mössa ler brett, bakom henne syns fjällen

Platser kvar på några utbildningar

På några utav våra utbildningar finns det fortfarande några platser kvar. Enstaka platser finns till BibelfjällTeckenspråk distans, Teckenspråk fördjupning, Filmlinjen samt Fred, ickevåld, ledarskap. Du skickar in ansökan som vanligt via formuläret på respektive utbildnings sida. 

Du är varmt välkommen till oss!

Tid tillsammans

Tid tillsammans är en timme på fredagar som vi spenderar tillsammans. Denna fredag redovisade filmlinjen flera filmer som de gjort tillsammans med många olika deltagare på skolan. Deltagare från teckenspråkstolk var skådespelare, dokumentär om en dansares liv med Elias på danslinjen, musik av tonsättarna och en fin skådespelarinsats av vaktmästare Björn! Nedan ser du några av filmerna. Gå till youtube.com/harnosandsfhsk för att se fler!

 

75 år som folkbildare

1942 startades Mellersta Norrlands Ungdomsskola med syftet att utbilda Sveriges ungdomar. Skolan kommer sedan att byta namn till det som vi alla känner igen, Härnösands folkhögskola. Folkhögskolan har berört många personer genom åren både som arbetsplats, lunchställe och genom utbildningar. Vårt mål är att fortsätta växa och bidra till att unga vuxna vågar växa och snubbla.

Idag, fredag 24 mars är det folkhögskolans dag. Det är en dag som uppmärksammas på många av landets folkhögskolor. I Härnösand ägnades en förmiddag åt gemensamma aktiviteter med deltagare och lärare. Aktiviteterna var Tai Chi och meditation, fika med tårta, allsång, frågesport, opera sing-a-long och folkdans. Folkdansen ackompanjerades av  ett improviserat spelmansband bestående av rektor Ola Bojestig på gitarr, utbildningsledare Anna Lindmark på fiol, teckentolk Cecilia Larsson och Salim som är deltagare på Etableringskursen och Allmän kurs spelade trummor.

I samband med 75 års jubileet hänger en utställning i B-huset med bilder från åren som gått. Utställningen kommer att hänga i korridoren under ett par månader och är fri att titta på för alla. Den finns i korridoren till höger om receptionen.

Avslutning Etableringskursen

Oj så roligt vi hade igår i pulkabacken! Några av Etableringskursens deltagare hade sin sista dag hos oss så vi avtackade dom med fika och skoj i snön. Nu önskar vi dem lycka till när de fortsätter mot nya äventyr!

Ny sida för operaföreställningar – Härnösand Opera

Idag har vi öppnat en sida för alla Operastudions produktioner – Härnösand Opera. Under året kommer den uppdateras med ny information om aktuella operaföreställningar. Just nu är produktionen av Spagettioperan Hotel Nostalgia igång. Hotel Nostalgia regisseras av Märit Bergvall och innehåller musik av Verdi, Bizet, Lehar, Bernstein och Wagner.

Du hittar sidan under Om skolan i toppmenyn eller via den egna domänen www.harnosandopera.se.

För att följa det dagliga arbetet följ Harnosandopera på Facebook.

Terminsstart 2017!

Nu är vi tillbaka med nya krafter och ideér. Vi siktar framåt mot 2017, året då Härnösands folkhögskola firar 75 år! Detta kommer att uppmärksammas på olika sätt under året och vi börjar redan nu med en present till vår personal och våra deltagare. Presenten är en fairtrademärkt och ekologisk bomullskasse, med denna vill vi uppmana till ett mer hållbart och långsiktigt miljötänk. Ett av de miljömål som nu föreslås i EU är bland annat att stoppa gratis plastpåsar vid försäljningsställen till 2018 och 2019 ska varje person ha minskat antalet plastpåsar den använder per år från 200 till 90 stycken (www.europarl.europa.eu). Ett sätt att vara med och bidra till dessa mål är att ta med egna tygkassar när en handlar, varför inte en kasse med folkhögskolans filurer på.

Härnösands folkhögskolas bomullskasse

Vi tror på ett fantastiskt 2017 med många utmaningar, möjligheter och mycket glädje!

God jul & Gott nytt år!

Året går mot sitt slut och så även denna termin. Julavslutningen 2016 innehöll många roliga aktiviteter så som tipsrundor, julpyssel och julgodistillverkning. Etableringskursen slog på stort och bjöd på ett dignande “julbord” med mat som härstammade från Guinea, Syrien, Eritrea, Somalia och Burma. Allra sist fick vi se en vacker uppvisning av Danslinjen och Kapellsbergs kammarkör!

Vi tackar och bockar för detta år och önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

Den årliga Nobellunchen

Under veckan har Allmän kurs arbetat med temat “Nobel”. Inom kategorierna kemi, fysik, litteratur, fred och medicin har deltagare på Allmän kurs utfört olika uppgifter i syfte att knipa åt sig årets pris inom de olika områdena. Idag avslutas Nobelveckan med en hejdundrande Nobellunch med trerätters bestående av förrätten Läcker bruschetta på lantbröd med färska primörer, varmrätten grön pastakomposition med italienska förtoner samt efterrätt Pommes au four avec glace á la vanille. Maten tillagades av deltagare på Allmän kurs. Under lunchen delades även nobelprisen ut.

Årets vinnare

Kemi: Lag Ange
Fysik: Team Stefan
Litteratur: Team Ingrid Louisa, Allmän kurs 3
Medicin: Team 2, Allmän kurs 2
Fred: Allmän kurs 1

Till sidans topp