Nyheter

TTS för alla varje fredag

Varje fredag kl 9-10 står det TTS på schemat. Det betyder ”tid tillsammans”. Det kan vara träffar i intressegrupper, möten med Demokratiskt forum, samlingar i klassen och någon gång per månad temasamling hela förmiddagen. Ibland infaller temasamlingar på andra dagar än fredagar, till exempel 5 december då skolan uppmärksammar 5i12-dagen mot rasism och främlingsfientlighet.

I september startade TTS med samlingar i intressegrupper fyra veckor i rad. Bland aktiviteterna kan nämnas hantverk, sällskapsspel, måleri, zumba, akroyoga, DJ-kurs och diskussion om samhällsfrågor. 

Skolstart med kulning

Många ryckte nog till när höstens skolstart inleddes med kulning från ingången till Kempesalen. Det var årets Röjåsstipendiat Ulrika Bodén som lät sin stämma ljuda. Efter att ha fått diplom och blommor berättade hon om sin egen tid på Härnösands folkhögskola på 1990-talet som gjorde att hon upptäckte folkmusiken. Idag är hon en av landets främsta folksångerskor vilket hon gav prov på i den fullsatta Kempesalen. 

Ulrika Bodén tilldelas 2017 års stipendium på 20 000 kronor ur Röjås Jonas minnesfond.  Hon tilldelas Röjås-stipendiet ”för att djärvt och nyskapande ha fört den ångermanländska sångtraditionen vidare in i 21:a århundradet vare sig det handlar om folkvisor, vallåtar, kulning eller psalmer på junselemål”.

Röjås Jonas Eriksson (1921–1989) var föreståndare för Kapellsbergs musikskola när den startade 1961. Femton år senare tog han initiativ till musikhandledarlinjen vid Härnösands folkhögskola samtidigt som musikutbildningen vid Kapellsberg blev folkhögskolans musiklinje. Idag kallas den Musiklinjen Kapellsberg.

Som riksspelman, violinist i den klassiska skolan, pedagog och framför allt visionär verkade Röjås Jonas i ett brett spektrum. Han lät sig inte stängas in i något fack. Efter hans bortgång bildade Härnösands folkhögskola en minnesfond ur vilken ett stipendium ges till musiker som arbetar i Röjås Jonas anda.

Sommarens keramikkurs!

Sommarens keramikkurs är nu inne på sin näst sista dag. Folkhögskolan har en utav mycket få offentliga verkstäder i länet, där kurser erbjuds. Verkstaden är komplett med arbetsytor, drejplattor, ugn och ett svalt rum där konstverken kan torka långsamt och med mindre risk för sprickor. Catja Moberg som är ledare för kursen har många års erfarenhet av keramik och hon är inne på sitt andra decennium som kursledare på folkhögskolan och lockar varje år människor som är nyfikna på lerans värld.

Efter mycket hårt jobb har hon, med hjälp av ett par vänner och några vaktmästare fått ordning på den lilla studion i källaren under Nya Varvets kök. De har skapat mer plats för drejning och var sak har nu sin plats! 

Keramikkurs Härnösands folkhögskola

 

 

 

 

 

 

På bilderna syns konstverk som årets deltagare har skapat och Ylva som drejar

Kursinnehåll

Oavsett keramikbakgrund är du välkommen att delta, arbeta med olika tekniker och låta dig inspireras av lerans underbara formvärd. Vi lägger tyngdpunkten på handteknikerna ringling , kavling, skulptur, dekorering och i mån av tid även drejning.

Känslosam terminsavslutning

Varma lyckönskningar och tårfyllda farväl på årets terminsavslutning! Många tackar för sin tid på folkhögskolan men vi vill fram för allt tacka alla deltagare, för att ni gör Härnösands folkhögskola till den varma och omfamnande plats det är.  Till alla er som går vidare mot nya äventyr önskar vi ett stort lycka till! Och till alla er som kommer tillbaka i höst önskar vi ett varmt och avslappnande sommarlov! 

Och stort grattis till årets stipendiater Thaddeus, Charlotta, Emma och Cajsa!

Terminsavslutning, 1 juni

Vårfesten & Musiklinjen Kapellsbergs avslutningskonsert, 31 maj

 

Härnösand Opera academy & festival 2017

Nu förbereder vi för den fjärde årliga upplagan av Härnösands operafestival.  17 juni inviger vi sommaren och operafestivalen med konserten Puccini Party i Rådhuset, Härnösand klockan 19.30.

Som alltid är hela festivalen ett utmärkt tillfälle för blivande operasångare, amatörer och operaveteraner att träffas och utbyta erfarenheter. Bland dem hittar vi George Shirley som med över 40 år i operans värld  bidrar med sin fantastiska röst och erfarenheter utan dess motstycke. Vi har även äran att få njuta av professor Leif Lundborg, Meta Powell, Emily Hindrichs, Dr Mutsumi Moteki och Philipp Vogler för att nämna några. 

Webbsidan är nu uppdaterad med årets festivalprogram, med reservation för ändringar. Vi uppdaterar webbsidan löpande med mer info om deltagande operasångare och mer info om respektive föreställning. www.harnosandopera.se

All biljettförsäljning sker i dörren till respektive konsert.

Danslinjen startar Open stage

Med initiativ från deltagare på danslinjen startade Open stage i måndags. En öppen scen där vem som helst på skolan får delta med ett eget nummer – sång, dans, poesi, foto eller något helt annat. Open stage kommer att ske några gånger per läsår. Open stage sker både under skoltid och på kvällar då det är öppet för allmänheten att komma och titta, något som vi varmt rekommenderar. Nästa gång är på onsdag 5 juni kl. 19.00 i Kempesalen, fri entré.  Då visas helt nya verk. Nedan finns lite bilder från i måndags.

Operastudion ger Turandot

I slutet av maj ger Operastudion, Musiklinjen Kapellsberg Puccinis stora mästerverk – Turandot.

I Puccinis larmande blodiga berättelse finns ett försoningens sköra tema – kärlek som intet kräver och tillit som blottar strupen. Den vackraste musik Puccini skrev blev också hans sista. Detta är Puccinis testamente och sista gåva till oss. En makalöst vibrerande berättelse i Puccinis magiska musikaliska universum.

”Bland alla de som flytt från krigets fasor i hemlandet för att hamna i terrorväldet under prinsessan Turandot, finns Calaf, Liu och Timur. I det nya landet möts de av oförsonlig byråkrati och våld utan slut, men blir alla tre på olika sätt bevis för att kärleken vinner även när den förlorar…”

Brännaborg 20-21 och 24-25 maj, läs mer på sidan för Härnösand Opera. Där hittar du också biljettförsäljningen.

 

Kvinna står utomhus iklädd en röd jacka och mössa ler brett, bakom henne syns fjällen

Platser kvar på några utbildningar

På några utav våra utbildningar finns det fortfarande några platser kvar. Enstaka platser finns till BibelfjällTeckenspråk distans, Teckenspråk fördjupning, Filmlinjen samt Fred, ickevåld, ledarskap. Du skickar in ansökan som vanligt via formuläret på respektive utbildnings sida. 

Du är varmt välkommen till oss!

Tid tillsammans

Tid tillsammans är en timme på fredagar som vi spenderar tillsammans. Denna fredag redovisade filmlinjen flera filmer som de gjort tillsammans med många olika deltagare på skolan. Deltagare från teckenspråkstolk var skådespelare, dokumentär om en dansares liv med Elias på danslinjen, musik av tonsättarna och en fin skådespelarinsats av vaktmästare Björn! Nedan ser du några av filmerna. Gå till youtube.com/harnosandsfhsk för att se fler!

 

75 år som folkbildare

1942 startades Mellersta Norrlands Ungdomsskola med syftet att utbilda Sveriges ungdomar. Skolan kommer sedan att byta namn till det som vi alla känner igen, Härnösands folkhögskola. Folkhögskolan har berört många personer genom åren både som arbetsplats, lunchställe och genom utbildningar. Vårt mål är att fortsätta växa och bidra till att unga vuxna vågar växa och snubbla.

Idag, fredag 24 mars är det folkhögskolans dag. Det är en dag som uppmärksammas på många av landets folkhögskolor. I Härnösand ägnades en förmiddag åt gemensamma aktiviteter med deltagare och lärare. Aktiviteterna var Tai Chi och meditation, fika med tårta, allsång, frågesport, opera sing-a-long och folkdans. Folkdansen ackompanjerades av  ett improviserat spelmansband bestående av rektor Ola Bojestig på gitarr, utbildningsledare Anna Lindmark på fiol, teckentolk Cecilia Larsson och Salim som är deltagare på Etableringskursen och Allmän kurs spelade trummor.

I samband med 75 års jubileet hänger en utställning i B-huset med bilder från åren som gått. Utställningen kommer att hänga i korridoren under ett par månader och är fri att titta på för alla. Den finns i korridoren till höger om receptionen.

Till sidans topp